Home Vijesti Uspješno provedena zahtjevna zajednička vježba dviju vatrogasnih postrojbi otoka Raba na zgradi PŠ Lopar

Uspješno provedena zahtjevna zajednička vježba dviju vatrogasnih postrojbi otoka Raba na zgradi PŠ Lopar

0
Uspješno provedena zahtjevna zajednička vježba dviju vatrogasnih postrojbi otoka Raba na zgradi PŠ Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Zamišljeni scenarij, kako nam je detaljno objasnio zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina, bio je nastanak požara u školskom prizemlju, nakon čega je dim ispunio stubište te se učenici i učitelji na katu nisu mogli evakuirati. Djelatnici škole u tom trenutku, prema scenariju, evakuiraju učenike i ostale djelatnike u prizemlju te pozivaju vatrogasce. Na intervenciju se upućuje DVD Lopar koji započinju sa gašenjem požara unutarnjom navalom te pristupaju katu uporabom ljestvi po fasadi zgrade.

Rab danas oglas

Po uspinjanju na kat, vrši se postava spusnice kojom započinju spašavanje. U pomoć se poziva i vatrogasna postrojba DVD-a Rab koja po dolasku jednu grupu upućuje na gašenje požara unutarnjom navalom kao ispomoć već poslanoj grupi DVD-a Lopar, a ostatak vatrogasaca započinje sa postavom uskočnog zračnog jastuka kojim se pomaže u spašavanju osoba na katu. Kako su obje postrojbe sudjelovale na vježbi, ingerenciju nad istom ima Područna vatrogasna zajednica otoka Raba. Vježbom su se provjerile taktičke mogućnosti gašenja i spašavanja na konkretnom objektu škole, sustav radio veze, sustav koordinacije i lanac zapovijedanja te provjera opreme za spašavanje. Djelatnici škole su pak provjerili soj plan evakuacije.

Na kraju je prikazana upotreba autokošare i izvršena je provjera taktičkih mogućnosti u slučaju potrebe za spašavanjem pomoću iste. Rapski vatrogasci izvršili su vježbu s autokošarom i tijekom minulog vikenda, na čijem se ustupanju posebno zavaljuju poduzeću Lopar Vrutak d.o.o. i direktoru gosp. Zdenku Jakucu. Samu demonstraciju upotrebe autokošare izveli su Milivoj Ličina i Danijel Žikić. Čitav tijek vježbe s velikom pažnjom pratili su učenici PŠ Lopar sa svojim nastavnicima, a pridružili su im se u načelnik Općine Lopar Josip Borić i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime