Home Najave Rapski MTB maraton Četiri zvonika, za UCI i HR bodove / Rab, 2.6.2018.

Rapski MTB maraton Četiri zvonika, za UCI i HR bodove / Rab, 2.6.2018.

0
Rapski MTB maraton Četiri zvonika, za UCI i HR bodove / Rab, 2.6.2018.

Foto: Foto: Big Four XCM Facebook

{gallery}MTB Big4{/gallery} 

 

MTB maraton Big Four

Rab danas oglas

Spomenuta četiri zvonika dio su nove biciklističke manifestacije na ovome otoku. Na Rabu već godinama redovito gostuje etapna utrka 4 Islands, a od ove godine tamo se održava i međunarodni MTB maraton Big Four koji se računa za Kup Hrvatske te donosi međunarodne bodove (kategorija UCI C3). Održati će se u subotu 2. lipnja. Četiri zvonika, po kojima je maraton i dobio ime, nalaze se i u službenom logotipu utrke.

Tri su trase u ponudi: Epic od 71 km, s 1280 m penjanja, Big4 od 53 km s 963 m penjanja i rekreativna staza Felix Arba od 30 km, uz vodstvo. Najdalja trasa pokriva „osmicu“ koju opisujemo u nastavku teksta, dok srednja preskače „štrikanje“ po prašumi na Kalifrontu.

 

 

Krug, ali u osmicu

Na Rabu možemo u jednoj vožnji obići najljepše prirodne i kulturne znamenitosti, spomenike, panorame, plaže i mjestašca. Dosuše ovdje se ne radi o krugu već o osmici. A i ta osmica je zapetljana poput starog ribarskog užeta. Kružna tura pak ima točno 50 kilometara, uz 1000 visinskih metara penjanja i točno toliko spuštanja. Tehnički nije previše zahtjevna, no svejedno je potrebno imati dobar brdski bicikl. Najbolje od svega je da stazu možemo proći odjednom ili je podijeliti u više kraćih odsjeka. Kako nisu svi dijelovi ove trase označeni biciklističkim oznakama preporučamo da jednoj od info točaka potražite kartu otoka “Biking & Trekking”u mjerilu 1:25.000, a možete i preuzeti aplikaciju. Tamo su pregledno obilježene sve staze, uz dodatnih jedanaest kratkih tura, a na zadnjoj stranici brošure ukratko su opisane i znamenitosti otoka.

 

Krenemo li iz samog grada Raba, i ukoliko nismo pogodili špicu turističke sezone, možemo odabrati donju, srednju ili gornju ulicu. Na najvišoj točki gornje ulice nalazi se panoramska točka koja će prekrasnim pogledom nagraditi naš napor. Nakon zidina počinje gradski park po kojemu se možemo spustiti natrag do mora. Vozeći uz obalu dolazimo do početka Kamporskog polja prelazimo na poluotok Kalifront. Tamo možemo odmah skrenuti prema Suhoj Punti, ili, još bolje, potražiti početak Premužićeve staze. Premužić je bio šumar koji je između dva svjetska rata trasirao i izgradio pješačke staze. Najpoznatija je Premužićeva staza između Zavižana i Alana na Velebitu, no tamo nije dozvoljen pristup biciklom. Na Rabu pak možemo uživati u njegovim prirodnim stazama i na biciklu.

 

Prašuma Dundo

Po obali, s pogledom na Cres i Lošinj, od prvog do drugog zaljeva vijugaju pješačke staze. Nude puno zadovoljstva i biciklistima, no preporučamo razdoblja kada taj dio nije krcat kupačima. Upravo tamo se 1936. u nudističkom stilu kupao engleski kralj Edvard VIII i tako je pobudio jadranski naturizam. Iza Suhe Punte prestaju uređene plaže i počinje prašuma Dundo. Zaštićena zimzelena stabla hrasta crnike pokrivaju velik dio poluotoka. Drvenim stepenicama prelazimo ogradu i odjednom se nalazimo među srnama, jelenima i muflonima. Kroz šumo vodi mreža makadamskihh putova tamo možemo odrediti duljinu vlastite trase. Tamo se možemo vratiti i na nastavak Premužićeve staze, pa po njoj do izlaska iz prašume. Ovdje nas čeka i jediuni tehnički zahtjevan dio, pa će netko možda željeti ovaj odsjek proći pješke.

 

Potom dolazimo na pijesak Kamporske drage. Slijeva je mora, a zdesna ostaci najtamnijih trenutaka u povijesti otoka, na polju gdje su talijanski fašisti 1942. izgradili veliki koncentracijski logor. Potom staza nastavlja prema gore, kroz Fafandjele. Staza je tamo uglađenija, no još uvijek strma. Onuda se možemo vratiti skoro do grada Raba, ili pak skrenuti prema Supetarskoj Dragi, do finala naše ture.

 

Po kamenu do Lopara

Prvo prolazimo pored najstarije crkve na Rabu. Potom u Matkićima započinje najdulji i najljepši dio Premužićeve staze. Kroz usjek Vela Draga dolazimo na zaravan Fruga, vozimo između zavojitih suhozida i dolazimo na prostrani pašnjak. Tamo je skrivena ogromna prirodna erozija, a u njoj pravi pumptrack – grijeh je ne napraviti nekoliko krugova. Odmah potom čeka nas nevjerojatan pogled na Lopar, pješčanu Rajsku plažu, Goli otok i Grgur, kopno kojim dominira Velebit. I još nas čeka lijep spust.

 

Lopar je još jedan biser koji nas čeka na ovoj trasi. Kilometar i pol duga pješčana plaža je svojedobno bila proglašena jednom među najljepšima na svijetu. Tamo uzgajaju i posebnu vrstu rajčice. Blizu je još jedan dio povijesti – Goli otok. No treba se i vratiti na početak, u grad Rab. Najbrže ide po glavnoj cesti, ili pak po servisnom (neasfaltiranom) putu ponovno na Frugu. I tamo nas čeka još lijepih detalja.

 

Gdje odsjesti? Novost je Valamarov hotel Carolina u Suhoj Punti, koji će uskoro dobiti i etiketu “Bike Friendly Hotel”. Osim informacija i biciklistima prilagođenog smještaja tamo ćete dobiti i prostor za skladištenje bicikala, alata i opreme, te opremu za čišćenje i servisiranje.

 

  • Izvor: MTB.hr

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime