Home Vijesti Dobrodošli demografski stimulans – Novo područno vrtićko odjeljenje u Banjolu primit će u rujnu 23 mališana

Dobrodošli demografski stimulans – Novo područno vrtićko odjeljenje u Banjolu primit će u rujnu 23 mališana

0
Dobrodošli demografski stimulans – Novo područno vrtićko odjeljenje u Banjolu primit će u rujnu 23 mališana

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Naime, gradonačelnik Nikola Grgurić je sredinom srpnja u Zagrebu potpisao Ugovor o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2018. godini, kojim se Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, obvezalo Gradu Rabu dodijeliti sredstva u iznosu od 356.057,00 kuna, a koja će svakako dobro doći pri sufinanciranju prihvatljivih troškova na potprojektu DV Pahuljica.

Rab danas oglas

 

O financijama brine Grad

„Potpisivanjem tog Ugovora“, kazao nam je gradonačelnik Grgurić, „samo su nastavljene aktivnosti Grada na podizanju standarda i kvalitete usluge za djecu i roditelje započete prije otprilike 3 godine reustrojem i reorganizacijom modela financiranja DV Pahuljica. Grad je, naime, tada preuzeo fiksne obveze na sebe, čime je stručno i tehničko osoblje vrtića rasterećeno dotadašnjih briga o plaćama, naplatama svojih potraživanja i plaćanjima računa, te im je fokus vraćen na programe i još kvalitetniji rad s djecom. Za milijun kuna podignuto je sufinanciranje DV Pahuljica, čime su postepeno riješeni svi zaostaci koji su se godinama gomilali prema odgajateljicama i osoblju vrtića. Uz sve to investicijom od cca 1.200.000,00 kuna, sada se uspješno privodi kraju jedan doista kvalitetno osmišljen projekt uređenja i otvaranja novog područnog odjeljenja u Banjolu.“

Inače, Dječji vrtić „Pahuljica“, koji je u listopadu 2016. godine proglašen i najboljom predškolskom odgojno-obrazovnom ustanovom u Županiji, svojim radom već je dugi niz godina jedan od važnih sudionika u životu lokalne zajednice, pa tako osigurava dostupan predškolski odgoj za gotovo 270 mališana na otoku Rabu. U tu brojku uključena su djeca u redovitim vrtićkim programima kao i djeca polaznici programa javnih potreba, odnosno programa predškole.

 

Planira se nadogradnja i centralne zgrade vrtića

Prema riječima Sanje Grozdanić, ravnateljice DV Pahuljica, Grad Rab je po završetku ovogodišnjeg upisnog postupka i uvida u podužu listu čekanja iznašao rješenje te osigurao sredstva za proširenje vrtićkih kapaciteta za još 23 djece. Novo područno vrtićko odjeljenje Banjol bit će smješteno u zgradi banjolske Područne škole, u kojoj je prostor jedne učionice i dio dvorišta prenamijenjen za potrebe vrtića. Dodatni dobrobit je i zapošljavanje potrebnog, kako stručnog, tako i pomoćnog osoblja.

„Na zadovoljstvo roditelja i Vrtića u cjelini, od rujna će još 23 mališana pohađati cjelodnevni vrtićki program čime svi zajedno radimo na dostupnosti predškolskog odgoja što većem broju djece u što boljim materijalnim uvjetima s potrebnim brojem odgajatelja, stručnih suradnika i ostalih radnika u dječjem vrtiću“, zaključila je Grozdanić.

 

 

Usporedo s time, u drugoj fazi radi se na iznalaženju građevinskih mogućnosti za nadogradnju centralne zgrade vrtića, u kojoj bi bilo moguće dobiti dvije-tri dodatne prostorije na katu. Tamo bi iselila administracija, a sadašnji uredski prostori u prizemlju zgrade postali bi nova vrtićka odjeljenja. Svemu tome naravno prethode ispitivanja statike objekta, nakon čega slijedi odabir najboljeg rješenja moguće nadogradnje, prema kojem će se izraditi financijska konstrukcija za postupno proračunsko planiranje projekta.

 

 

Nakon Banjola, na redu Kampor, Supetarska Draga, Lopar?

Isto tako, kako doznajemo od gradonačelnika Grgurića, u trećoj fazi, ukoliko se za to ukaže potreba, a s obzirom na veličinu naselja, kao i postojanje Psihijatrijske bolnice Rab koja tijekom čitave godine zapošljava više od 250 djelatnika, razmišlja se i o osnivanju novog područnog vrtićkog odjeljenja u Kamporu.

 

Planira se još i uređenje i podizanje kvalitete predškolske usluge u Područnom odjeljenju u Supetarskoj Dragi, dok je u Loparu u tijeku izrada projekta za izgradnju nove zgrade namijenjene dječjem vrtiću, i bez obzira da li će vrtićko odjeljenje u Loparu ostati u sastavu DV Pahuljica ili će Lopar osnovati vlastitu instituciju, očito je da se razina kvalitete predškolske usluge podiže na području čitavog otoka Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime