Home Vijesti Adventska događanja oživjela grad i postala motivom dolaska sve većeg broja turista u prosincu

Adventska događanja oživjela grad i postala motivom dolaska sve većeg broja turista u prosincu

0
Adventska događanja oživjela grad i postala motivom dolaska sve većeg broja turista u prosincu

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Manifestacija „Advent na Rabu“ osmišljena je kako bi se ponuđenim sadržajima prvenstveno poboljšala kvaliteta života samih žitelja otoka Raba tijekom mjeseca prosinca, uzimajući u obzir i sve važne datume koji kroz to razdoblje dotiču i vjeru i tradiciju i običaje rapskog zavičajnog kruga, a posredno, kazao je Grgurić, takvo je adventsko oživljavanje grada postalo motivom dolaska i sve većeg broja turista na otok pred kraj godine.

Rab danas oglas

„Naime, više od 1.000 dolazaka i gotovo 4.500 noćenja od Badnjaka pa do 2. siječnja ove godine, u 4 otvorena hotelska objekta te dijelom u obiteljskom smještaju domaćih iznajmljivača, predstavlja odlično prolazno vrijeme prema zacrtanom cilju od nekih 1.500 do 2.000 turista u tom razdoblju“, rekao je Grgurić i nastavio: „Podigli smo i razinu uređenosti područja povijesne jezgre grada, a izmiještanjem šatora s klizalištem s Trga municipium Arba na Varoš, dobili smo još jednu važnu i izuzetno posjećenu točku adventa. Time ne samo da smo uspostavili življu i ugodniju komunikaciju gradom kroz Donju i Srednju ulicu, već smo rasterećenjem trga s adventskim kućicama, omogućili daleko ljepšu i komforniju atmosferu u vrijeme održavanja velikih koncerata. Treba dakako reći da su sva tri udarna koncerta tijekom adventa bila više nego uspješna, i onaj Nene Belana i Fiumensa, a posebno Željka Bebeka, te na kraju neponovljive Doris Dragović kojoj posebno od srca zahvaljujem što je u situaciji u kojoj se našla, smogla snage i izuzetno profesionalno, pred potpuno ispunjenim trgom, na najljepši mogući način uvela Rabljane i goste Raba u Novu 2019. godinu.”

 

 

“Nekoliko puta posve ispunjeni Trg Municipium Arba, na kojem je bilo više ljudi nego primjerice na ceremoniji zatvaranja Rabske Fjere, unatoč prekrasnom prizoru, ukazao nam je i na neke sitnije nedostatke koje ćemo ubuduće morati ispraviti. Trebat će naime, bolje i kvalitetnije organizirati parkirališni prostor i efikasnije regulirati promet u gradu, a vezano uz program, u dane kada TZG Raba i POU Rab ne organiziraju događanja, očekujemo veću inicijativu svih onih koji su zainteresirani i koji mogu pomoći da se programski mozaik adventa dodatno ispuni privlačnim sadržajima.

U tom smislu posebno veseli osmišljavanje i izuzetno uspješna realizacija novih sportskih adventskih sadržaja, poput biciklijada i novogodišnjih utrka ulicama grada.

Ja bih, na kraju, od srca zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ovako zahtjevnog projekta, svim rapskim udrugama, društvima, klubovima, kao i svim institucijama, TZG Raba, Pučkom otvorenom učilištu Rab, te posebno uigranoj ekipi Dundova d.o.o., Dječjem vrtiću, školi, dakle svima onima koji su nam pomogli da „Najljepši otočni advent 2018.“ uistinu bude najbolji do sada i tako postavili još kvalitetnije temelje za organizaciju budućih advenata koji su pred nama.“

 

 

Djeca u središtu adventskog programa

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab, Katarina Ribarić, kazala je da je ovo do sada najuspješniji i najposjećeniji „Advent na Rabu“.

„Što se tiče adventskog dekora i uređenosti grada, kao preduvjeta za stvaranje posebnog božićnog ugođaja”, kazala je Ribarić, “ove je godine advent bio doista najljepši do sada, a već ove godine dat ćemo dodatni napor da se sve to skupa još proširi i da atraktivnije izgleda. Treba svakako istaknuti segment tradicionalnog programa kojeg čine žive jaslice te sadržaji na Badnjak i Silvestrovo u kojima su glavnu ulogu opet imali otočani okupljeni unutar udruga, klubova, društava, limene glazbe, folklora, klapa i zborova. Također mi je drago da smo bitan dio programa ovog adventa, više nego ikada do sada, posvetili djeci. Impresivno je bilo i samo jutarnje otvaranje adventa uz dionicu gastro showa, radionica i zabave za djecu kojom je koordinirala Turistička zajednica Grada Raba. Djeca su se također mogla voziti u vlakiću, za njih je bio organiziran tradicionalni podnevni doček Nove godine, družila su se s moto-mrazovima, uživala u praćenju raznih predstava, predstava na ledu, te su više i dulje nego ikada klizala na velikom i poluotvorenom klizalištu.”

 

 

Prosinac 2018. u noćenjima za 61% nadmašio prosinac 2017.

Direktorica Ureda TZG Raba, Ivana Matušan, dala je detaljniji statistički uvid u turistički prosinac 2018., ali i u čitavu proteklu godinu.

“S obzirom na to koliko je truda, vremena, organizacijskog napora uloženo, slobodno mogu reći da je za nas „advent“ najdraži projekt, nakon Rabske fjere. Imajući u vidu poteškoće s vremenskim prilikama, zbog kojih je bilo i nekoliko prebacivanja termina, na kraju ipak sa zadovoljstvom možemo reći da da je glavnina programa izuzetno uspješno odrađena, uz možda nešto hladnije vrijeme, no zato uz puni trg s kojeg je slika posredstvom dviju dodatno postavljenih web kamera odlazila u svijet, među naše Rabljane, ali i među turiste koji su nam slali povratne informacije.” 

 

 

“Uz odličnu zabavu, koja je Rabljanima omogućila zaista poseban ispraćaj 2018. godine, treba napomenuti kako se na četvrtom „Najljepšem otočnom adventu“, i velik broj turista zabavljao u čak četiri otvorena hotelska objekta (Valamar Imperial, Valamar Padova, hotel International, hotel Ville Arbia), a svoje je smještajne kapacitete ponudilo i 20-ak privatnih iznajmljivača. 

Na području Grada Raba je tako u razdoblju 24.12.2018. – 2.1.2019. zabilježeno više od 1000 dolazaka, što je s obzirom na 2017., porast od golemih 213%, te gotovo 4.500 noćenja, tj. porast od 95%. Najveći broj noćenja ostvarili su redom: Austrijanci s 1740, Hrvati s 691, Švicarci s 689, Nijemci s 526 te Slovenci s 522 noćenja. Uz to treba reći da nas posebno vesele i posjete grupa žitelja naših susjednih otoka Cresa, Paga i Krka.

Izuzetno smo ponosni i na čitav turistički prosinac, jer je u razdoblju od od 1. do 31. prosinca 2018. ostvareno 5.280 noćenja, što je 61% više nego tijekom prosinca 2017. godine, i to je za nas jedan posebno vrijedan rezultat na ulasku u 2019. godinu u kojoj Rab slavi 130 godina organiziranog bavlljenja turizmom.

Kada gledamo cjeloviti turistički rezultat u 2018. godini, također možemo biti izuzetno zadovoljni jer je ostvareno 1.462.379 noćenja, a sezona je ostvarena gotovo na razini rekordne 2017., ali ipak s 1% više noćenja. Posebno je uspješna bila predsezona, u kojoj je tijekom prvih pet mjeseci ostvaren rast u noćenjima za čak 43% više nego lani, a samo je u svibnju ostvareno čak 54.747 noćenja, tj. 66% više nego 2017.”, zaključila je Matušan.

 

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime