logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 05 Srpanj 2019 06:36

Gradu Rabu treću godinu zaredom petica iz transparentnosti gradskog proračuna

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih županija, gradova i općina, odnosno svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, koje je provedeno od početka studenog 2018. godine do kraja ožujka 2019. godine.

 

Gradu Rabu trogodišnji prosjek 5,0

Grad Rab se već treću godinu zaredom ubraja među jedinice lokalne samouprave s najvišom ocjenom transparentnosti proračuna. Podsjećamo da je Grad Rab dobio ocjenu jedan 2015. godine, za istraživanje provedeno od početka studenog 2014. do kraja ožujka 2015. Također, 2016. godine, dobivši ocjenu četiri, Grad Rab doživio visoki skok u transparentnosti proračuna.

 

 

 

Lopar se vratio petici

Istovremeno, ove godine i druga jedinica lokalne samouprave na otoku, Općina Lopar, nakon petice u 2017., i prošlogodišnje četvorke, bilježi novu odličnu ocjenu transparentnosti proračuna Instituta za javne financije. Trogodišnji prosjek 4,6 u ocjeni transparentnosti Općine Lopar, također je veliki iskorak u odnosu na 1,0 iz 2015. i 2016. godine.

 

 

 

Proračunska transparentnost ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine, a podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

 

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenim na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.

Pročitano 747 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles