Home Vijesti Vatrogasci PGD-a Šalka Vas i DVD-a Rab obnovili 30 godina dugo prijateljstvo

Vatrogasci PGD-a Šalka Vas i DVD-a Rab obnovili 30 godina dugo prijateljstvo

0
Vatrogasci PGD-a Šalka Vas i DVD-a Rab obnovili 30 godina dugo prijateljstvo

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Osim prijatelja iz Šalke Vasi među gostima Svečane sjednice našli su se i županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, predsjednik područne vatrogasne zajednice otoka Raba Mirko Škarić, bivši županijski vatrogasni zapovjednik Tomislav Miloš i drugi.

Rab danas oglas

 

Svečana sjednica započela je intoniranjem Slovenske, Hrvatske i vatrogasne himne, te pozdravnim obraćanjem predsjednika rapskog DVD-a Tomislava Presečkog, nakon kojeg se prisutnima kratkim izvješćem obratio tajnik rapskog DVD-a Joško Vidas (mlađi).

„Povelja o bratimljenju (prijateljstvu), koja je proizišla iz sveopće društveno-političke suradnje i potpisa Povelje o bratimljenju između Občine Kočevje i Općine Rab“, podsjetio je prisutne u Vijećnici Vidas, „potpisana je 22. srpnja 1989. godine povodom obilježavanja 80. obljetnice osnutka PGD Šalka Vas, čemu su s rapske strane svesrdno doprinijeli počasni predsjednik rapskog DVD-a Josip Vidas – Joško i pokojni zapovjednik Josip Jaška. Svih ovih proteklih godina naši se ljudi druže i uvažavaju, razmjenjuju mišljenja i iskustva, a postoji mnogo mogućnosti za daljnju suradnju. Kolege i prijatelji iz Šalke Vasi mogu nam puno pomoći, posebno u radu sa mladeži, njihovoj obuci i takmičenjima po kojoj su prepoznatljivi i izvan Republike Slovenije. S druge pak strane, kolegama iz Slovenije možemo prenijeti iskustva i organizacijskih sposobnosti u gašenju otvorenih i šumskih požara.“

 

 

Imperativ na osposobljavanju i školovanju kadrova

Vidas je u nastavku svojeg obraćanja cijenjene goste upoznao s još nekoliko zanimljivijih podataka iz povijesti organiziranog vatrogastva na otoku Rabu, pa tako doznajemo da je protupožarna zaštita na otoku, unatoč zapisima koji dokazuju kako ju je Rab imao već 1855. godine, službeno organizacijski uspostavljena 6. veljače 1946., osnutkom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab. S puno entuzijazma, ali s malo opreme i bez odgovarajuće obuke, prva vatrogasna četa s 34 pripadnika formirana je 24. kolovoza 1946., čemu je prethodila Odluka s osnivačke skupštine održane 23. ožujka 1946.

„Danas u postrojbi DVD-a Rab djeluje 49 operativnih vatrogasaca koji se premanentno osposobljavaju i školuju. Tako smo, između ostalog, u suradnji sa VZ PGŽ naše vatrogasce osposobljavali u flashover simulatoru, za spašavatelje iz dubina i visina, strojare, za izolacijske aparate, veziste, za tehničke intervencije, a od 2017. u postrojbi djeluje i instruktor za gašenje požara u zatvorenom prostoru. Od 1994. DVD Rab posjeduje odobrenje MUP-a za samostalno osposobljavanje vatrogasnih kadrova, a pored svojih, u više navrata osposobljavali smo i pripadnike DVD-a Lopar i DVD-a Lun (s otoka Paga). I u budućem razdoblju imperativ će biti na osposobljavanju i školovanju kadrova, za što se ponajviše zahvaljujemo Gradu Rabu na potpori, s kojim je i dogovoren program osposobljavanja naših vatrogasaca, pa tako kroz koji dan 8 pripadnika upućujemo na polaganje ”C” kategorije, 2020. nadamo se formiranju diplomskog studija zaštite od požara u Puli na koji planiramo uputiti zapovjedni kadar, dok će svi operativni vatrogasci proći nekoliko vidova specijaliziranih osposobljavanja. Želja nam je i školovanje vatrogasnih instruktora u raznim specijalističkim područjima u čemu očekujemo potporu VZ PGŽ.“

 

Nužnost oslanjanja na vlastite resurse

Broj od 50-tak požara godišnje i oko 250 tehničkih intervencija prvenstveno uzrokovanih vremenskim nepogodama, te činjenica da je Rab udaljen otok koji, zbog odsječenosti od kopna za orkanskih bura, ne može u adekvatnom vremenu i u svakom trenutku očekivati pomoć izvana, prisiljava DVD Rab na daljnje opremanje. Rješenjem inspekcijske službe DUZS-a tako je naloženo DVD-u Rab opremanje autocisternom, tehničkim vozilom i vozilom za rad na visini, dok je nedostatak šumskog vozila za sada riješen.

 

Novi vatrogasni dom

Mnogi vrijedni faktografski podataci kroz povijest do današnjih dana svjedoče o opravdanosti svrstavanja DVD-a Rab u društvo najboljih vatrogasnih društava u Hrvatskoj, a Vidas je riječima usmjerenima prema budućnosti, izrazio i svoje zadovoljstvo što se kroz kvalitetnu suradnju s Gradom Rabom ipak naslućuje skorašnja izgradnja odgovarajućeg novog Vatrogasnog doma, koji bi trebao biti garancija nastavka bogate tradicije vatrogastva na otoku.

„Za koji dan očekuje se raspisivanje natječaja za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izradu novog vatrogasnog doma na osiguranoj lokaciji. Iako sredstva za gradnju nema, izradom dokumentacije i rješavanjem zemljišta, Grad Rab će svojim vatrogascima omogućiti javljanje na natječaje kojima se sufinancira gradnja vatrogasnih domova čime smo korak bliže ostvarivanju dugogodišnjeg sna“, poručio je Vidas.

Na kraju svojeg izlaganja obratio se izravno i prijateljima iz Šalke Vasi riječima:„Dragi prijatelji, sidro koje smo simbolično postavili ispred Vašeg vatrogasnog doma trajno je usidrilo naše prijateljstvo, a Šalka Vas nam je postala sigurna luka u kojoj smo rado viđeni i u koju rado pristajemo“.

 

 

Nakon Vidasa prisutne u Velikoj vijećnici Grada Raba, na svečanoj sjednici rapskog DVD-a pozdravili su i kratko im se obratili; županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predsjednik PGD-a Šalka Vas Branko Kocijan te bivši županijski vatrogasni zapovjednik Tomislav Miloš.

Hvaleći rad rapskog DVD-a županijski se vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac prisjetio velikog šumskog požara na Velebitu prije dvije godine i vrlo učinkovitog sudjelovanja dijela rapskih vatrogasaca u njegovom gašenju.

 

„O važnosti postojanja ovako dobro organiziranog DVD-a i požrtvovnih rapskih vatrogasaca ne treba posebno ni govoriti, osobito kada znamo da od požara i drugih nepogoda čuvaju ne samo jedan od naših najljepših, već i šumom najbogatijih otoka, njegove ljude i imovinu“, poručio je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, posebno istaknuvši golemi doprinos vatrogasaca u rješavanju nimalo bezazlene lipanjske krize s curenjem plina u povijesnoj jezgri grada Raba. Grgurić je i ovom prigodom obećao nastavak dobre suradnje Grada i DVD-a Rab potvrdivši da se uspješno dovršavaju pripreme za gradnju novog vatrogasnog doma.

 

Na uspješnoj suradnji s DVD-om Raba zahvalio se i predsjednik PGD-a Šalka Vas Branko Kocijan, uručivši pritom predsjedniku rapskog DVD-a Tomislavu Presečkom prigodni poklon.

 

 

Pokazna vježba i predstavljanje novog vozila

Svečana sjednica rapskog DVD-a zaključenja potpisivanjem obnovljene Povelje prijateljstva od strane predsjednika, zapovjednika i tajnika dvaju prijateljskih vatrogasnih društava, a nakon sjednice svi su se sudionici preselili na plato kod prije ljeta srušenog hotela „Istra“, na kojem je najprije održana kraća vježba gašenja požara, a potom je okupljenima predstavljeno novo vatrogasno vozilo DVD-a Rab koje je blagoslovio fra Ivica Strčić.

Zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina zatim je županijskom vatrogasnom zapovjedniku Mladenu Šćulcu i rapskom gradonačelniku Nikoli Grguriću uručio Zahvalnice uz prigodne poklone.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime