logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 04 Listopad 2021 13:09

Sanjin Stojnšek i Marin Pahljina (ŠRK Dolin) pobjednici 16. Memorijalnog kupa u podvodnom ribolovu „Četiri zvonika“

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Toplo i sunčano vrijeme koje se nastavilo i u prvim danima listopada, bilo je od velike pomoći vrijednom timu ŠRK „Dolin“ iz Barbata na Rabu pri organizaciji 16. po redu memorijalnog natjecanja u podvodnom ribolovu „Četiri zvonika“, na kojem je ove godine nastupilo 16 ekipa.

 

Uz članove klubova „Luben“ iz Rijeke, „Škarpina“ iz Nerezina, „Croatia Apnea“ iz Rovinja i rapskog Dolina, našle su se i 4 crnogorske ekipe iz klubova SRK „Galeb“ Tivat i SRK „Tuna“ Budva.

 

Nakon okupljanja u rapskoj luci, Dijana Šurlina premijerno je pročitala dirljive stihove pjesme "Zvonici" autora Željka Jureše, nakon čega je uslijedilo je emocijama nabijeno zajedničko isplovljavanje svih natjecatelja iz luke Rab do mjesta na pučini na kojem su s broda "Mareta", okruženog gliserima, uz minutu šutnje i zvuk brodske sirene, vijenac u more položili članovi obitelji stradalih rapskih podvodnih ribolovaca.

 

Tijekom samog natjecanja svaku ekipu činila su po dva ribolovca i barkarijol, a lovilo se od 9 do 15 sati, u akvatoriju otoka Raba, Sv. Grgura, Gologa, Lagnja i Dolfina pa sve do Punte Luna (otok Pag).

 

Najbogatiji ulov do sada

Službenim vaganjem ulova koje je po povratku natjecatelja obavljeno na Trgu Municipijum Arba utvrđeno je da je ulovljeno ukupno 210 komada različite ribe, odnosno 104 kg ribe 1. kategorije i 21 kilogram ugora, što je, kako doznajemo od predstavnika organizatora Marka Krstinića, najbogatiji ulov u 16. godina održavanja ovog memorijala.

 

Prvo mjesto, s osvojenih 21.830 bodova, osvojili su Sanjin Stojnšek i Marin Pahljina, članovi ŠRK Dolin, na drugo mjesto, s osvojenih 19.702 boda, plasirali su se njihovi klupski kolege Josip Macolić i Marko Katz, dok je Borisu Reiniću i Aleksandru Tomiću, članovima riječkog „Lubena“, s osvojenih 18.394 boda, pripalo treće mjesto. Najboljoj crnogorskoj ekipi u sastavu Ilija Purlija i Predrag Đuković (SRK „Galeb“ Tivat), s osvojena 13.122 boda, pripalo je 5. mjesto u ukupnom poretku.

 

Najvrjedniju ribu, zubaca od 3.08 kg ulovio je Boris Reinić, dok je zahvaljujući ugoru od 7.14 kg nagrada za najteži/najveći ulov pripala Sanjinu Stojnšeku.

 

Zanimljivo je spomenuti i to da je ovogodišnje natjecanje obilježio veliki ulov cipala-mrena, a neslužbenu titulu „Kralja mrena“ osvojili su Tomislav Pahljina i Nenad Trapp.

 

Zvonici

 

Pokucaj na vrata moja

tugo nadošla u moru plime,

uzmi srce moje, zagrli se s njime.

 

Srce treba sjetu tvoju

da otupi oštru hrid.

Probada i stišće.

Ranjeno je, plače, bolno ga pritišće.

 

Sjetimo se njih, prijatelja naših,

utkanih u bijeloj morskoj pjeni,

uronjeni, polegnuti duboko u tamnoj sjeni.

 

Hej Mihaele, Tomislave, Sanjine, Marjane!

Jeste li samo dašak vjetra,

il' titraj ste sunca na licima našim?

Vi ste naša bol, naša gorka morska sol.

 

Bili ste tu s nama, a sada živite

samo u uspomenama.

Jata morskih riba zamjenili su nas,

plijvajući tješe, čuvaju nam vas.

 

Potonulo drago blago naše,

otkinut kamen iz krune Raba starog.

Četiri zvonika otišli u legendu,

vi čuvari našeg plavog.

 

Stihove napisao: Željko Jureša

 

Pročitano 2215 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450