Home Uncategorized @hr Klapa „Eufemija“ nastupom na koncertu u Podpreski obnovila 32 godine stare veze Kampora i Drage kraj Kočevja

Klapa „Eufemija“ nastupom na koncertu u Podpreski obnovila 32 godine stare veze Kampora i Drage kraj Kočevja

0
Klapa „Eufemija“ nastupom na koncertu u Podpreski obnovila 32 godine stare veze Kampora i Drage kraj Kočevja

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Eufemija u Podpreski{/gallery}

Naime, kao što je poznato, talijanski su fašisti u koncentracijski logor, kojeg su smjestili na predio Kamporskog polja na Rabu, kroz nešto više od godine dana (1942. – 1943.) upravo s područja te Dragarske doline – danas Općine Loški Potok – internirali najveći broj Slovenaca, njih 746, od kojih je 170 ostavilo svoje živote na Rabu.

Rab danas oglas

Godine 1985. došlo je do bratimljenja tadašnjih mjesnih zajednica Kampora s Raba i Mjesne zajednica Draga, a nakon uspostavljene dobre suradnje i međusobnih posjeta, ubrzo je uslijedilo i službeno bratimljenje gradovi Raba i Kočevja. Daljnje razvijanje prijateljskih veza 15-ak godina nakon njihove uspostave prekinuo je Domovinski rat.

Gostovanje i nastup klape „Eufemije“ prošle subote (11.2.2017.) u Podpreski, može se smatrati odličnim pokušajem obnavljanja prije 32 godine uspostavljenih prijateljskih odnosa. Nije slučajno da je ovaj iskorak učinila baš klapa „Eufemija“ jer upravo su mještani Kampora najbrojniji članovi te klape, a neki od njih bili su i sudionicima svečanosti bratimljena dviju mjesnih zajednica o čemu je prisutnima u potpuno ispunjenoj dvorani njihova Doma kulture opširnije govorio jedan od baritona klape, ali i sudionik tih događanja, Ivica Mikelić.

Bila je to i prilika za razmjenu poklona, među kojima se našao i poklon rapskog gradonačelnika Nikole Grgurića načelniku općine Loški potok Ivanu Benčini.

Inače, na samom dolasku u Podpresku članove klape su u ulozi domaćina vrlo srdačno dočekali gospoda Franc Ješelnik i Toni Simprić, a uz njih, i naravno brojnu publiku, koncertu su nazočili, između ostalih; Ivan Benčina, župan, ili u prijevodu, načelnik općine Loški Potok i referent u općini za sport i kulturu Vinko Košemrl. Treba reći da je predsjednica Kulturno sportskog društva Drage, Nevenka Dražetić na vrlo simpatičan način, u ulozi moderatora, vodila dio programa u kojem je nastupila klapa „Eufemija“.

Klapa je inače, raspodjeljeno u dva seta izvela 8 skladbi iz svojeg repertoara, iznenadivši na kraju prisutne njihovom pjesmom „Na svetu lepše Rožce ni“ kao i skladbom koja je i nadalje vrlo omiljena u Sloveniji „Ružo moja crvena“.

Općinsko vodstvo Loškog potoka, na čelu sa svojim načelnikom Ivanom Benčinom, došlo je u nedjelju (12.2.), odmah nakon doručka ispratiti klapu „Eufemiju“ na njihovom povratku na Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime