logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 10 Travanj 2017 16:23

Nakon Državnog natjecanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pitamo se gdje je kraj rapskim mandolinističkim snagama - ČESTITKE!!!

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu 1. travnja započelo je 55. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa na kojem je sudjelovalo gotovo 900 učenika i studenata, mentora i korepetitora iz 55 hrvatskih glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija. Učenici i studenti natjecali su se u disciplinama: suvremeni ples, orkestri, glasovir, gitara, bisernica, brač, orgulje, pjevanje i solfeggio, a po prvi puta na ovom natjecanju sudjelovale su i mandoline. Rezultati natjecanja će pokazati da će upravo tom povijesnom ulasku mandoline na ovo renomirano natjecanje snažan pečat dati rapske mandolinističke snage.

Muziciranje, tehničke vještine i umjetnički dojam svih mladih glazbenika ocjenjivali su ugledni glazbeni pedagozi i sveučilišni profesori, a mi vam donosimo nevjerojatne rezultate naših rapskih virtuoza na mandolini, sve redom učenika prof. Nataše Balyk. Riječ je dakako o izvrsnim mladim mandolinisticama i mandolinistima Osnovne glazbene škole I.M. Ronjgova, PO Rab i Srednje glazbene škole I.M. Ronjgova, Rijeka. 

Evo kakva su bila njihova postignuća na kraju ovog državnog natjecanja koje se za sve kategorije mandolinista održalo 6. travnja, a mi se već sada pitamo hoće li ikada ponovno biti moguće nadmašiti ovakav uspjeh Rabljana. Krenimo redom: 

Isabella Dumić nastupila je uz klavirsku pratnju svoje majke, prof. Julije Dumić, i u I. kategoriji osvojila 1. nagradu s ocjenom 98,24.

Svi ostali naši mandolinistički natjecatelji nastupili su uz klavirsku pratnju prof. Sandre Klen.

U II. kategoriji Marija Ivić osvaja 2. nagradu s visokom ocjenom 97,64.

U III. kategoriji naše su mandolinistice bile konkurencija jedna drugoj, pa iako je Zara Paparić s ocjenom 98,12 osvojila 1. nagradu, ništa manje vrijedna nije ni 2. nagrada Lare Baranašić koju je osvojila s manje od pola boda zaostatka za Zarom (97,94).

U srednjoškolskom dijelu natjecanja u IV. kategoriji Rene Borić osvaja 1. nagradu ocjenom 98,78, a u V. kategoriji Deni Klen ocjenom 99,56 također suvereno osvaja 1. nagradu.

Nakon ovakvih rezultata na Državnom natjecanju, ostaje nam samo duboko se nakloniti ovim prekrasnim mladim glazbenim talentima, čiji je uspjeh plod velikog odricanja, samodiscipline i rada s vrhunskom mentoricom, prof. Natašom Balyk. Kako drugačije objasniti ovakvu količinu izvrsnosti i najboljih mogućih rezultata postignutih na visokoj državnoj razini.

Možemo slobodno reći kako je mandolina na velika vrata ušla na 55. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa upravo zahvaljujući izvrsnim rapskim mandolinisticama i mandolinistima, te njihovoj prof. Nataši Balyk, a uspjehu su uvelike doprinijele i prof. Sandra Klen i prof. Julija Dumić svojim radom na zajedničkom muziciranju i vrhunskim korepeticijama.

U subotu , 8. travnja  prvoplasirani iz svake discipline imali su čast nastupiti na završnom svečanom koncertu u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje im je nagrade uručio Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, a na ponos Raba disciplinu mandoline svojim je nastupom predstavljao naš Deni Klen i to uz klavirsku pratnju svoje sestre prof. Sandre Klen, dok će večeras (10. travnja 2017.) na koncertu povodom Dana Glazbene škole I. M. Ronjgov, koji će se održati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci (Guvernerovoj palači), nastupiti i naš Rene Borić, uz goste iz glazbenih škola Blagoja Bersa i Vatroslava Lisinskog iz Zagreba, Franje Kuhača iz Osijeka, Ivana Matetića Ronjgova iz Pule te Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika.

Još jednom velike čestitke svima!

Pročitano 3851 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia