×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 18:56

Otvorena izložba „Mojih prvih deset“ rapske slikarice Zdenke Krišković

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Naziv prve samostalne izložbe Rabljanke Zdenke Krišković doveo je u određenu nedoumicu i samog autora teksta u pratećem katalogu, rapskog čakavskog pjesnika Josipa Fafanđela, za kojega je prava šteta što se u životu nije nešto više posvetio i likovnom stvaralaštvu. Naime, upravo je on okupljenima 15. rujna na otvaranju izložbe u Galeriji „Conte Nero“, rekao nekoliko riječi o umjetnici Zdenki Krišković i njezinom likovnom stvaralaštvu, objasnivši najprije prisutnima, zašto je svojoj izložbi dala naziv „Mojih prvih deset“.

 

U tom zagonetnom naslovu izložbe, naglasio je Fafanđel, ne krije se – što bi mnogi na prvi pogled pomislili – niti njezinih prvih deset godina slikanja, niti njezinih prvih deset slika ili prvih deset izložbi. Naslov izložbe vezuje se uz Zdenkinih prvih deset godina članstva u Udruzi likovnih i književnih stvaralaca Raba (ULIKS), koja joj je omogućila, kako je sama kazala, sudjelovanje na tridesetak skupnih izložbi na Rabu, ali i izvan otoka. A u Udruzi, ne samo da je slikala i izlagala, već je u njoj najveći broj godina i predano radila, kako na dužnostima člana Uprave tako i na tehničko-izvršnim poslovima.

Niti Zdenka nije mogla a da se ne prisjeti legendarnog rapskog slikara, vrsnog pedagoga i prvog predsjednika ULIKS-a, nažalost pokojnog Marijana Dragozeta, koji je nesebično pomagao u radu svim ljubiteljima likovnosti, pa su tako i njezina slikarska nastojanja poduprta između ostalog i Dragozetovim motivirajućim savjetima, urodila zavidnim brojem slika, crteža i kolaža. Slijedili su i iskoraci u keramiku, nakite i pokoju instalaciju, a u postavu svoje prve samostalne izložbe, u čijem odabiru je sudjelovala i slikarica Ankica Ribarević, Zdenka je sabrala i pokazala tek dio svojeg stvaralačkog opusa.

Otvaranje izložbe slika Zdenke Krišković, uz već spomenutog Josipa Fafanđela, uljepšalo je i gitarističko preludiranje još jednog vrsnog rapskog čakavskog pjesnika Borisa Kazije.

Izložba će u galerijskom prostoru Lounge bara Conte Nero biti otvorena do 29. rujna 2017.

Pročitano 2008 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.