Home Uncategorized @hr Otvorena izložba “Drvo života” rapske slikarice Nade Perčinić

Otvorena izložba “Drvo života” rapske slikarice Nade Perčinić

0
Otvorena izložba “Drvo života” rapske slikarice Nade Perčinić

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Nada Perčinić još kao djevojčica počela je slikati uz svojeg tadašnjeg sumještanina, samoukog slikara fra Ambroza Testena, a njezin talent prepoznao je i poticao i njezin učitelj, također slikar, gosp. Marijan Dragozet. 2002. učlanila se u Udrugu likovnih i književnih stvaralaca Uliks, čija je danas tajnica, i od tada se njezin se umjetnički rad intenzivirao. Iako bez formalnog umjetničkog obrazovanja, tijekom godina Nada Perčinić usavršavala je svoju vještinu i talent, kako radom na sebi, tako i izmjenom iskustava s drugim likovnim umjetnicima, prvenstveno na likovnim kolonijama, među kojima je neke i sama organizirala. Njegujući svoj talent Nada je izrasla u vrsnu slikaricu, razvivši pritom prepoznatljiv stil ponajprije vidljiv upravo u ciklusu posvećenom motivu maslina koji 2004. postaje njenom osnovnom umjetničkom preokupacijom. 

Rab danas oglas

 

 

Iako se slikarstvom bavi gotovo čitav život, publici se samostalno predstavila tek u travnju ove godine. Izložba S kamena i mora bila je svojevrsna retrospektiva njezina rada na kojoj se lijepo mogao pratiti, kako osobni, tako i umjetnički razvoj. Tom izložbom pokazala je svojevrsnu fascinaciju krajem iz kojeg je potekla i u kojem još uvijek živi, a isto je vidljivo i na izložbi Drvo života unatoč drugačijem, s jedne strane suptilnijem, a s druge strane ekspresivnijem, ali u svakom slučaju promišljenijem pristupu umjetnosti.

 

 

Unatoč naznakama simbolizma koji je vidljiv u siluetama ljudskih tijela na nekim od radova, Nadini prvi prikazi maslina bili su još uvijek pod utjecajem klasičnih prikaza primorskih motiva. Međutim, autorica ih s vremenom svodi na raspucalu koru maslinovih grana koje sugeriraju određene forme prožete dubokom osobnom simbolikom. Iako ne koristi univerzalne i općeprihvaćene simbole, u njezinim radovima mogu se iščitati određene univerzalne, praiskonske vrijednosti. Drugima riječima, gledatelj u njima može prepoznati određene elemente ugrađene u podsvijest svakog čovjeka, naročito čovjeka poteklog iz naših krajeva koji prepoznaje važnost masline kao drva u životu i preživljavanju generacija i generacija. Upravo zbog toga ove masline predstavljaju drvo života, odnosno zaokruženi ciklus života, smrti i ponovnog rađanja. (Tonka Kavran, prof.)

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime