Home Uncategorized @hr Misterij gitare Vanje Posavca u dvorani rapskog Odjela OGŠ I. M. Ronjova

Misterij gitare Vanje Posavca u dvorani rapskog Odjela OGŠ I. M. Ronjova

0
Misterij gitare Vanje Posavca u dvorani rapskog Odjela OGŠ I. M. Ronjova

Foto: Foto: Boris Kazija

 

Zabrinjava što niti plakati najave koncerta na oglasnim pločama i stranicama portala Rab Danas, iz kojih se je mogla nedvojbeno iščitati garancija kvalitete događaja koji je otvoren za javnost, nisu pomogli tome da barem jedna osoba iz kulturnog i javnog života otoka Raba bude viđena u publici.

Rab danas oglas

Ambijent dvorane je takav da bi ga poželjeli i scenaristi rane faze serijala o Jamesu Bondu, a termin održavanja koncerta, u 13,30 sati, upućuje na edukativan karakter za polaznike glazbene škole. Međutim, plakati najave koncerta na oglasnim pločama i stranicama portala Rab Danas, iz kojih se je mogla nedvojbeno iščitati garancija kvalitete događaja koji je otvoren za javnost, nisu pomogli tome da barem jedna osoba iz kulturnog i javnog života otoka Raba bude viđena u publici, blagujući delicije s trpeze odabrane literature za klasičnu gitaru. Neznam što psiholozi i sociolozi misle o tome, ali brine me činjenica da sam jedina punoljetna osoba na Rabu koja je ugasila kosilicu, i uputila se na koncert.

 

 

Na ovom mjestu neću ponavljati podatke iz najave koncerta, no treba reći da nas je Vanja Posavec proveo kroz razdoblje baroka do suvremenih kubanskih i brazilskih kompozitora, dva djela filmske glazbe, nezaobilazni standard „Cavatine“ Stanleya Myersa iz filma „Lovac na jelene“, pa sve do hrvatskih autora, Ivana Padoveca, Luke Sorkočevića, i prof. Nene Munitića. Prije nego što bi izveo djelo, govorio je riječ dvije o djelu ili o autoru, čime je komunikacija sa publikom bila prijateljska i neposredna. Gitara na kojoj svira je moćan instrument koprivničkog graditelja Željka Stubičara, i harmonici izvedeni na njoj u prvi mah upućuju da se možda radi o nekom zvučnom španjolskom imenu iz svijeta graditelja gitare.

 

Ono što razlikuje jednog majstora gitare od drugog, to je osobnost, takozvani personality, sposobnost da se slušatelja dovede u područje takozvanog alfa stanja, a po mojem skromnom sudu, Vanja Posavec je po tim krirerijima u sedlu.

Nije nikakva tajna kako kruži šala da je publika klasične gitare „promiskuitetna“, odnosno svaki novi koncert nekog majstora klasične gitare briše dojmove i imepresije od nekih koncerata koji su u tom trenutku bili vrhunski. Također, poznavatelji svijeta klasične gitare su svjesni toga da vrhunski pedagozi diljem svijeta odgajaju na stotine mladih virtuoza, koji nastupaju po nebrojenim festivalima i natjecanjima. Ono što razlikuje jednog majstora gitare od drugog, to je osobnost, takozvani personality, sposobnost da se slušatelja dovede u područje takozvanog alfa stanja, a po mojem skromnom sudu, Vanja Posavec je po tim krirerijima u sedlu.

 

Gitara na kojoj Posavec svira moćan je instrument koprivničkog graditelja Željka Stubičara, i harmonici izvedeni na njoj u prvi mah upućuju da se možda radi o nekom zvučnom španjolskom imenu iz svijeta graditelja gitare.

I za kraj, jedna anegdota iz svijeta klasične gitare. Na natjecanjima koja imaju po nekoliko krugova do finala, gdje nastupaju vrhunski studenti akademija i konzervatorija, u žiriju sjede autoriteti koncertnih pozornica. Kad su jednom prilikom jednoga priupitali kako se među toliko izvrsnih gitarista može odlučiti za onog koji je najbolji, one je odgovorio: „Najbolji je onaj koji me uspije prenuti iz drijemeža“.

 

Hvala organizatorima koncerta, uz nadu da ćemo Vanju Posaveca uskoro moći ponovo čuti na Rabu.

 

  • Napisao i snimio: Boris Kazija

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime