Home Uncategorized @hr Obogaćena i proširena kulturna suradnja otoka Raba i Brača

Obogaćena i proširena kulturna suradnja otoka Raba i Brača

0
Obogaćena i proširena kulturna suradnja otoka Raba i Brača

Foto: Fotografije: Hrvoje Hodak i Ivo Šubić

Zaklada „Otok Brač-negdje između mora i zvijezda“ ove godine je na Rabu predstavila dva svoja nova izdanja, monografiju „Brač-krajolici i spomenici“ i „Sahranjena sjećanja“, originalne zapise ložiškog pošćera Franića po kojima je Miljenko Smoje kreirao lik pošćera Ante Bombište iz Našeg malog mista. Knjige su, praćene klapskom pjesmom, u uvalu sv. Eufemije doplovile na originalnoj Gajeti 707, čija je gradnja karakteristična za otok Brač, a na Rabu je kao i braceru, gradi tradicionalni rapski brodograditelj Petar Španjol-Penka u Banjolu. U uvali sv. Eufemije potom je fotograf Ivo Šubić snimio promotivnu fotografiju s knjigama, predstavnicom Zaklade i članicama Ženske klape „Sozal“.

Slijedećeg dana, predstavnice Zaklade „Otok Brač-negdje između mora i zvijezda“ Jacqueline Bat i Ženske klape „Sozal“ Snježana Turković, predale su primjerke novih izdanja Zaklade Gradskoj knjižnici Rab i Kući rabske torte. S Josipom Brnom dogovorena je suradnja na području tradicionalne otočke gastronomije i čvršće povezivanje na promicanju otočkih gastronomskih tradicija u suradnji s bračkim partnerom Leopoldom Botterijem, vlasnikom Uje oil bara na nekoliko lokacija na kopnu i otoku Braču. Zamisao je da se u organizaciji Zaklade održi „Rapska gastro večer“ na Braču i „Bračka gastro večer“ na Rabu, kao uvod u možda tradicionalne sezonske gastro večeri kojima bi se najbolje od tradicionalne otočke gastronomije predstavljalo turistima oba otoka.

Rab danas oglas

S udrugom ULIKS dogovorena je međugalerijska suradnja, tako da je Zaklada „Otok Brač-negdje između mora i zvijezda“ dobila svoj brački kutak u galerijskom prostoru koji je dio hotela „Astoria“ a dan je na korištenje ULIKS-u. Članovi ULIKS-a dobit će svoj rapski kutak u galeriji Zaklade u supetarskom leroju. Za sve suradnike na projektu Zaklada je u „Kući rabske torte“ organizirala malu završnu zakusku, a rapska torta bit će predstavljena u konobi „Lukin“ u Supetru.

U knjižnici Pučišća na Braču, Jacqueline Bat će ispred Zaklade „Otok Brač-negdje između mora i zvijezda“ održati predavanje „Brački kamen u rapskim spomenicima kulture / rapski opus Andrije Alešija“ kako bi se javnost upoznala sa povijesnim kulturnim vezama između dva otoka koje su zauvijek zabilježene u spomeničkoj baštini.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime