logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 20 Srpanj 2018 10:24

Dojmljiv nastup rapskih klapa KRIJANCA (m) i ANIMA ARBAE (ž) na 45. smotri klapa Senj 2018.

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Prošlog vikenda u gradu pod Nehajem pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije i Grada Senja, održana je 45. smotra klapa Senj 2018., jedna od najstarijih smotri klapa na sjevernom dijelu Jadrana.

 

 

1971. godine gospodin Zvonko Benzia, glazbeni entuzijast, poveo je Senjsku klapu na Festival dalmatinskih klapa u Omiš, nakon čega je zaživjela senjska smotra klapa koja već dugih 45 godina čvrsto odolijeva svim burama..., ...zanimljivo je spomenuti da je upravo gospodin Zvonko Benzia - samozatajnih zaljubljenik u glazbu i sklad klapskih glasova, zapravo djed naše rapske Senjkinje Larise Debelić, današnje članice klape Anima Arbae, koja je nekoć pjevala i u "Senjkinjama".

Kao izvrsna uvertira u sportske podvige kojima je hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju osvojila srebrno odličje na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ova je smotra, tijekom dva dana, petka, 14. i subote, 15.srpnja 2018., tradicionalnom dalmatinskom klapskom pjesmom ispunila Trg dr. Mirka Ožegovića odjekujući okolnim ulicama i uličicama ovog drevnog uskočkog grada.

 

Na smotri se predstavilo dvadesetak klapa, svaka sa po dvije izvedbe, a u lijepom klapskom društvu našle su se i dvije rapske klape, muška klapa „Krijanca“ (petak) i ženska klapa „Anima Arbae“ (subota). Muška klapa „Krijanca“ predstavila se skladbama „Od ljubavi, Bože mili“ (obr. Ljubo Stipišić Delmata) i „Dobra večer uzorita“ (obr. Jakov Gotovac), dok su „Anima Arbae“ izvele dvije tradicionalne skladbe „Dobro mi ti jutro“ (obr. Ivo Lipanović) i „Serenada Mandini“ (obr. Dinko Fio). 

„Bilo je veliko zadovoljstvo nastupiti na ovoj smotri, iznimno smo zadovoljne svojim nastupom i uopće mogućnošću dolaska u Senj s obzirom na brojne obveze kod kuće. Čujemo da su dečki iz Krijance večer prije također bili izvrsni te da je njihov nastup bio popraćen dugim aplauzom i čestitkom članova klape „Vinčace“. Uz guštanje u pjesmi, ovo je bila prilika za druženje s klapama koje su došle iz različitih krajeva Hrvatske, od Zagreba, Marije Bistrice preko Cresa, Zadra do Nina i Donje Kaštele. U razgovoru s nekim članovima drugih klapa mogli smo usporediti dojmove, razmijeniti iskustva i poneki notni zapis, a osobito ističemo činjenicu kako mnogi od njih znaju i za našu smotru klapa „Rapske Vedute“ (utemeljitelja Ljube Stipišića Delmate) koju su istaknuli kao primjer gostoljubivosti i odlične organizacije.“, rekle su članice Anima Arbae.

 

Kao vrsni televizijski voditelj programom je s lakoćom moderirao gospodin Branko Uvodić, a prisutne su pozdravili zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić i senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina.

U uvodnom dijelu smotre saznali smo kako je Smotra klapa Senj nastala davne 1973. godine. Naime, 1971. godine gospodin Zvonko Benzia, glazbeni entuzijast, poveo je Senjsku klapu na Festival dalmatinskih klapa u Omiš, nakon čega je zaživjela senjska smotra klapa koja već dugih 45 godina čvrsto odolijeva svim burama. S tim u vezi, a u kontekstu gostovanja klape Anima Arbae na ovogodišnjoj senjskoj smotri, zanimljivo je spomenuti da je upravo gospodin Zvonko Benzia - samozatajnih zaljubljenik u glazbu i sklad klapskih glasova, zapravo djed naše rapske Senjkinje Larise Debelić. današnje članice klape Anima Arbae, koja je nekoć pjevala i u "Senjkinjama".

 

Uz neizostavnu klapsku pjesmu, druženje svih klapa nastavilo se prigodnim domijenkom do kasno u noć.

 

Službenu snimku smotre bit će moguće poslušati na valovima Hrvatskog radija.

Pročitano 4084 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1