logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 15 Studeni 2018 09:12

Zanimljivo gostovanje književnika Damira Karakaša pred rapskom čitateljskom publikom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Zanimljivo gostovanje književnika Damira Karakaša pred rapskom čitateljskom publikom Foto: Jelena Hodak

U ugodnoj atmosferi romantičnih soba ljetnikovca bana Perovića, Gradska knjižnica Rab ugostila je prošlog tjedna, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, našeg poznatog i uspješnog pisca Damira Karakaša, koji je ovom prigodom predstavio svoj život, razmišljanja i djela.

 

Iz središnjeg prostora knjižnice zrakasto su se širile brojne stolice, u hodnike, prostore među policama, predvorje, sve do izlaza. Publika šarolika, od učenika do umirovljenika.

 

Karakašu nije trebao ni voditelj ni moderator da običnu večer pretvori istovremeno u zabavnu i ozbiljnu, dajući joj, kroz pripovjednu šetnju od svoje rodne Plašćice pokraj Brinja do ulica Pariza, patinu minulih vremena i dah modernog doba. Karakaš je autor koji nam kroz svoja djela donosi autentične slike života, jezika i običaja zabačenih ličkih krajeva. Život je to koji je uvelike već nestao i sreća je naša da će se kroz Karakaševa djela barem djelić spasiti od zaborava. 

 

Posljednji Karakašev roman "Sjećanje šume", nagrađen književnom nagradom "Fric" za najbolju neprevedenu prozu protekle godine, ušao je i u lektiru za srednje škole. Prodano je 6000 primjeraka knjiga, što je za hrvatske prilike doista golem broj.

 

Karakaš je dobitnik i Kočićevog pera, jedne od najznačajnijih književnih nagrada na području bivše Jugoslavije, a njegova su djela pretočena u filmove (Kino Lika) ili su na temelju njih nastali scenariji kazališnih predstava, pa je tako u Gavelli na kazališne daske postavljeno "Sjećanje šume", a prije desetak dana u Satiričkom kazalištu Kerempuh premjerno je izvedena i predstava "Blue moon". Pri uprizorenjima svojih djela na kazališnim daskama Karakaš inzistira da se govori ličkim naglaskom.

 

Zabavan, šarmantan, autentičan, vjeran sebi i svojim korijenima, Karakaš se osim kroz razgovor, rapskoj čitateljskoj publici predstavio i vještim narodskim glazbenim showom na harmonici, ali i svojim crtačkim talentom.

Pročitano 4844 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1