Home Uncategorized @hr Više nego uspjela rapska promocija Butkovićevog „Molitelja“

Više nego uspjela rapska promocija Butkovićevog „Molitelja“

0
Više nego uspjela rapska promocija Butkovićevog „Molitelja“

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

U uvodnom dijelu mnogobrojnoj publici prva se obratila, u ulozi domaćina, ravnateljica OŠ Ivana Rabljanina Rab Anamari Šarin izrazivši svoje veliko zadovoljstvo što je upravo ova rapska škola, prema odabiru samog Krešimira Butkovića, postala mjesto približavanja njegove književnosti Rabljanima, uz nadu da će tako biti i ubuduće. Butković je inače i svojim humanitarnim djelovanjem zavrijedio biti upisan velikim slovima među nekolicinu dobročinitelja i istaknutih prijatelja OŠ Ivana Rabljanina Rab.

Prije službenog početka predstvaljanja romana „Molitelj“ ravnateljica Gradske knjižnice Rab Lidija Domijan Šipovac pozdravila je Krešimira i njegove goste iz Zagreba, recenzenticu knjige prof. Tanju Žarić i predstavnicu izdavača Funditus d.o.o. Suzanu Bosnić Majcenić, istaknuvši kako upravo predstavljanjem romana „Molitelj“ i Gradska knjižnica Rab započinje svoj program obilježavanja „Mjeseca knjige“ koji se ove godine vezuje uz 170. obljetnicu utemeljenja Narodne knjižnice i čitaonice Novi Vinodolski i niz obljetnica vezanih uz obitelj Mažuranić.

Rab danas oglas

Promociji je u ime Grada prisustvovao zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, a okupljenima se s nekoliko riječi obratio i rapski čakavski pjesnik te, kako je sam kazao, Krešin barbatski susjed i prijatelj, predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran.

Gospođa Ajka Ševerdija je čitanjem Butkovićevih stihova uz gitarsku pratnju, također Krešinog prijatelja po stihu, pjesnika čakavca Borisa Kazije, otvorila službeni dio promocije kojom je znalački moderirao radijski voditelj Damir Ćopić, a cijelu su književnu večer svojim pjevanjem uljepšale i članice klape Sozal vođene maestrom Miljenkom Vidasom Kerijem.

U neposrednom razgovoru s književnikom publika je mogla čuti doista zanimljive pojedinosti o nastajanju ovog romana kojim je Butković hrabro uronio u mračan svijet „nevidljivih“ ljudi s margine, onih koji su se odjednom našli na ulici i koji, vukući za sobom repove ranijeg života, u borbi za pukim preživljavanjem, sve dublje propadaju u živo blato mutnih poslova, kriminala i nemorala.

Književnik i ovim romanom, baš kao i vlastitim životom, svjedoči o nedokučivoj snazi ljudskog duha koja se budi kada smo na samom dnu, kad smo i sami uvjereni da smo potrošili sve svoje resurse i postali ništice. „Taj opskurni proces samoponištenja zapravo može biti katarzičan, on nas može osloboditi i prelomiti naše živote ukoliko u sebi imamo vjeru, ukoliko smo spremni predati se nečemu što jest univerzalno dobro i što djeluje iscjeljujuće na nas, ali preko nas i na druge nevoljnike pa i na one čiju smo nevolju nekoć sami prouzročili, jer lako je ljudima uzeti nadu, no puno ju je teže dati, vratiti“, kazao je Butković, čiji roman uz neminovnu dozu društvene i duhovne angažiranosti, donosi jedan sasvim originalan aspekt suočavanja sa sobom samim.

Prof. Tanja Žarić posebno je istaknula kako je glavni lik romana prošao put od građanskog života u kojem se posao, obitelj, ljubavnice i novac podrazumjevaju, preko borbe za opstanak koja lišava ljudskosti, do života u kojem ništa od toga nije potrebno jer je pronađen pravi smisao. 

„Glavni je lik tako na dva različita načina lišen identiteta – na ulici je njegov identitet sveden na samo jednu osobinu vidljivu kroz nadimak – Dugi, dok u samostanu njegov identitet nije važan jer je nadrastao sebe i postao instrument više sile. Njegovo pravo ime saznajemo gotovo već na kraju romana, ali to tad više nije bitno. U prom dijelu romana lišavanje identiteta uvjetovano je društvenom neosjetljivošću, a u drugom ono je rezultat visokog stupnja duhovnog razvoja“

Suzana Bosnić Majcenić u ime mlade izdavačke kuće Funditus d.o.o. govorila je o suradnji s Krešimirom Butkovićem, njihovoj spremnosti da nakon čitanja izvrsnog „rukopisa“ skupa s autorom krenu u izdavanje „Molitelja“, te je bez plakanja nad sudbinom izdavača, s puno vedrine najavila tiskanje nove Butkovićeve knjige namijenjene djeci „Bornin vremeplov“ i to već u prvoj polovici iduće godine.

Ajka Ševerdija je tijekom večeri uz gitarsku pratnju Borisa Kazije vrlo sugestivno pročitala dva izabrana ulomka iz „Molitelja“, a posebno je iznenađenje priredio maestro Miljenko Vidas Kery koji je izabrane stihove Krešine pjesme „Rekvijem bratu“ pretočio u pjesmu “Spavaj, spavaj, anđele”.

Pjesmu posvećenu prije godinu i pol dana preminulom Krešinom bratu blizancu Tomislavu, na predivan je način po prvi puta javno otpjevala Ženska klapa „Sozal“.

Svakao treba pohvaliti i učenike Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, koji su po završetku ove književne večeri, pred ulazom u BIC sve okupljene poslužili pripremljenim kolačima i pićem.

I da završimo razmišljanjima recenzentice romana prof. Tanje Žarić: „drugi dio romana „Molitelj“ možemo doživjeti i kao pokušaj definiranja biti vjere – u kojem vjera nije svojevrsni ‘jukebox’ u koju ubacujemo svoje želje, već je stanje trajne nade i osjećaja smisla koji nam omogućuje ne da samo preživimo loše, već da prepoznamo ljepotu života i onda kad je loše“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime