Home Mozaik Dumenčićevi Ar(b)tefakti krasit će zidove crkve sv. Katarine do 22. travnja

Dumenčićevi Ar(b)tefakti krasit će zidove crkve sv. Katarine do 22. travnja

0
Dumenčićevi Ar(b)tefakti krasit će zidove crkve sv. Katarine do 22. travnja

Foto: Foto: Ivo Šubić

 

Dumenčić, navodi u najavnom tekstu izložbe Natalia Beg, svojim radovima obrađuje motive rapske arhitektonske baštine afirmirajući ih u rapskoj javnosti ističući njezinu važnost na jedan diskretan pa čak i samozatajan način, te dodaje:

Rab danas oglas

“Rapska arhitektonska baština odraz je mentaliteta ljudi, njihovih potreba i težnji. Ona je isto tako odraz kulturnog kruga kojemu neko društvo pripada. Kad je u pitanju Rab, nalazimo se u mediteranskom kulturnom krugu zajedno s ostatkom Dalmacije čiji je Rab bio dio sve do pada Mletačke Republike. Dumenčićevi radovi prikazuju konkretne i prepoznatljive dijelove grada Raba, a to su renesansni portali rapskih patricijskih obitelji. Nekolicina sačuvanih rapskih portala među kojima su portal male palače Galzigna, palače Nimira, palače Cernotta, portal velike palače Galzigna simboli su starogradske jezgre, piše Natalia Beg.

 

Nakon nadahnute uvodne izvedbe rapske klape “Krijanca”, rapskoj publici i samom autoru izložbe Dejanu Dumenčiću pozdravno se obratila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, najavivši pritom i čakavskog pjesnika gospodina Željka Perana koji je ovu lijepu rapsku umjetničku večer dodatno začinio čitanjem stihova iz svoje zbirke pjesama “Ča me tude drži”

 

Publici se zatim obratio i Dejan Dumenčić kazavši kako je ovo njegova prva izložba na otoku Rabu, u kojoj nije mogao a da pred javnost ne iznese motive starih rapskih gradskih portala koji su u direktom doticaju sa samim otokom. Odatle, dakako, i naziv izložbe Ar(b)tefakti kojom je umjetnik nastojao uprisutniti prošlost u sadašnjem vremenskom trenutku. Premda je Dumenčić po vokaciji slikar, kod njega platno nije tek podloga na kojoj kreira vlastitu umjetničku imaginaciju, već ono postaje slikarsko-skulptorski predmet prikazivanja, reljefno “izvučen” van prema promatraču. Osim platna koja na poseban način prikazuju detaljima ukrašene gradske portale, Dumenčić je na posebnom postamentu unutar crkve izložio i “Knjigu lica” koja, kako je sam autor kazao, svoje izvore traži u najpopularnijoj društvenoj online mreži Facebooku. Riječ je zapravo o crtežima lica, portretima prijatelja s Facebooka spremljenih u sketchbook, medij koji sam po sebi asocira na tradiciju, čime je Dumenčićeva “Knjiga lica” postigla tematsku povezanost s ostalim djelima s izložbe.

 

Nakon zahvale svim sudionicima otvaranja izložbe, Katarina Ribarić je u ime Grada Raba kao pokrovitelja i Pučkog otvorenog učilišta Rab kao organizatora, izložbu proglasila otvorenom. 

 

Izložba Ar(b)tefakti u crkvi sv. Katarine ostaje otvorena do 22. travnja 2022. godine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime