logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 754
Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016 12:27

Prva posthumna izložba djela Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

U okviru Rapskog likovnog ljeta u Galeriji Pik 30. srpnja otvorena je posthumna izložba Gašpara Bolkovića Pika, druga poslije one u Ravensburgu 2009. Bolković je upravo prostor Galerije Pik, navodi se u katalogu izložbe kustosice Sabrine Žigo, zamislio kao galerijsko-muzejsko i likovno središte koje će doprinositi kulturi otočne sredine. U njemu je redovito priređivao vlastite izložbe kada bi tijekom ljetnih mjeseci boravio na Rabu.

Slike za izložbu odabrao je slikarev sin Marko Bolković, nenamjerno otkrivajući vlastito razumijevanje i saživljenost s očevim stvaralaštvom. Rapski tornjevi, četiri zvonika unutar urbane otočne jezgre tako logično obilježavaju izložbu, uz druge rapske teme, ljude, barke, izoliranu malogradsku svakodnevnicu. Konkretan odabir izložbi daje ton odnosno boju jer izostavljene su, primjerice, monokromne slike – emocionalni odraz preseljenja u Ravensburg (1967.) ili one iz ciklusa Ecce homo, nastale u jeku najžešće agresije na Hrvatsku početkom 1990 – ih.

Po mnogočemu žanrovsko, ovo slikarstvo jarkog kolorita i variranja istih motiva s vremenom se nije potrošilo već je doseglo razinu vlastite slikarske autonomnosti kao odraz jake emotivnosti i uvjerenja o neodvojivosti slikanja i života.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Raba, gospodin Nikola Grgurić koji je izrazio zadovoljstvo budući da je riječ o prvoj posthumnoj izložba Gašpara Bolkovića Pika na otoku Rabu. U organizaciji Grada Raba, 45 slika Gašpara Bolkovića Pika iz Njemačke je dovezeno na Rab, te se Grad nada da će ova prva izložba u konačnici rezultirati stalnim postavom. U ovome trenutku, naveo je gradonačelnik, na otoku su otvorene 4 izložbe, te će Grad podržati Rapsko likovno ljeto u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i ostale vrijedne inicijative. Namjera Grada Raba je ostvariti dugoročniju suradnju sa vlasnikom galerije Pik kako bi Grad dobio još jedan primjeren galerijski prostor.

Otvorenju su nazočili mnogobrojni Rabljani i njihovi gosti.

Pročitano 2979 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1