logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Hrvoje Hodak

Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

Adresa internetske stranice: http://www.facebook.com/rapskilist

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Jadrolinijin trajekt iz Lopara jutros je stigao do Valbiske, a kako doznajemo u ovom trenutku (10,30h) plovi prema Loparu, da li će popodnevna linija ploviti ovisi od daljnjem kretanju vjetra i snazi udara bure. Na južnoj strani otoka trajektni je promet trenutno u prekidu. Od kapetana Vladimira Dumića doznali smo da je posada Rapske plovidbe jutros uspjela odraditi tri linije, prvu je još pratila južina, na drugoj je već bura započela svoj najavljeni ples, a nakon treće uvijeti za plovidbu postali su nemogući.

Uz stihove pjesme "Kao što košuta žudi" ispjevane prekrasnim glasovima rapskih koludrica benediktinki, započeo je središnji ovogodišnji događaj projekta "Tisućljeće rapskoga benediktinstva" - Dani otvorenih vrata samostana Sv. Andrije Apostola u Rabu.

Kao što smo već najavili u kolovozu, pišući o izboru i objavljivanju Adrianinog foto-projekta "Rabska Fjera" na poznatom portalu za suvremenu fotografiju - LensCulture, u listopadu je uslijedila još jedna grupna međunarodna izložba žena umjetnica odabranih diljem svijeta, sada u Francuskoj, na Azurnoj obali, a Adrianu je dopala ta čast da bude jedna od njih. Ovoga puta nije propustila odazvati se pozivu, pobijediti strah od letenja i otputovati sa svojom obitelji prema francuskoj obali.

Četvrtak, 05 Listopad 2017 14:06

Oldtimeri na jadranskoj ruti zastali na Rabu

I ove godine u organizaciji Classic-car-events iz Kölna, u ranu jesen na Rab su stigli prekrasni "oldtimeri" na svojem proputovanju iz Dubrovnika prema Istri.

Od Vitomira Maričića, našeg putnika na kraj svijeta sklonog ekstremnim sportskim izazovima, kojeg zbog njegovih brojnih postignućima i širine sportskih interesa opravdano nazivaju vrhunskim multisportašem, već smo navikli očekivati neočekivano. Pa ipak, to da će u tako kratkom roku, zahvaljujući dijelom i jednoj "cirkuskoj" ozlijedi, potpuno posvećen ronjenju na dah, već na prvom takmičenju ispuniti A normu za ulazak u jednu od najboljih svjetskih reprezentacija u tom sportu - Hrvatsku, ponovno je u potpunosti privuklo našu pažnju i zato smo za portal Rab Danas odlučili doznati nešto više o njegovim ciljevima i očekivanjima.

Na današnji dan, 28. rujna 1938. godine u Splitu rodio se maestro Ljubo Stipišić Delmata. Rodom je iz mjesta Vrbanja na otoku Hvaru. Zapisima koje nam je ostavio u naslijeđe, Ljubo Stipišić Delmata od zaborava je sačuvao neprocjenjiv komad hrvatske baštine. Teško je nabrojiti sva područja hrvatske kulture na kojima je Ljubo Stipišić ostavio trag. Iako je glazbenom stvaralaštvu posvetio čitav svoj život i najpoznatiji ostao kao „otac dalmatinske pisme“, pisao je i poeziju, kazališna djela, eseje, bavio se slikarstvom te je bio i vrstan melograf koji je velik broj melodija iz naroda otrgnuo zaboravu. Upravo taj melografski rad probudio je u Stipišiću širi etnografski interes, koji je postao njegova trajna preokupacija.

 

Čim su potopne kiše stale, a sunce najavilo povratak ljepših zadnjih dana rujanskog ljeta, Dora Šimičić i Kristian Pereza krenuli su svojim MTB biciklima trajektom s Raba do Stinice, pa uskom 20 km dugom asfaltiranom cestom od Jadranske magistrale u pravcu Velebita. Cijelom dužinom ove za bicikliste idealne rute koja vodi do stalno otvorene planinarske kući na Alanu, otvarale su se meditativne pozicije za opuštanje i za fotografsko bilježenje prekrasnih vidika. Rab u smiraj dana s visine od cca 1400 metara doista se doima kao na dlanu.

Bez ikakve namjere da se kritički osvrćemo na nastupe svake pojedine klape koja je sinoć nastupila na Ljubinim Rapskim Vedutama, već u startu treba reći da je primarna funkcija ove značajne baštisko-umjetničke manifestacije, kakvom ju je i zamislio pok. maestro Stipišić, u cijelosti zadovoljena. Takvu konstataciju potkrijepljuju već samo dvije bitne stavke; Rabljani su došli u velikom broju čuti što im klape imaju za ponuditi i drugo, klape, osobito ove naše rapske, iako iz objektivnih razloga sinoć u nešto manjem broju, još su jednom dokazale svoju vitalnost i zavidnu pjevačku formu koju je nemoguće održavati na toj razini bez kontinuiranog rada i druženja uz pjesmu.

Doista impresivan prizor danas u 11 sati ispred Trga Municipium Arba. Nakon nikad kišovitije polovice rujna na Rabu, zaredala su tri prekrasna sunčana dana i 10. jubilarna Rab Trekking utrka Adidads Terrex Rab Island Trail, sa svojih 600 prijavljenih natjecatelja, mogla je startati okupana suncem i zaodjenuta bonacom.

Kao što smo i najavili u subotu 16. rujna u kraljevičkom brodogradilištu kojeg je prije nepune tri godine preuzela tvrtka Dalmont, uz prisustvo velikog broja uzvanika i gostiju porinut je najveći trajekt Rapske plovidbe "Četiri zvonika".

 

Stranica 1 od 32

seakayakcroatia

 

Popularno

Novi oglasi

Održavanje nekretnina
( / Nekretnine, zemljišta i prostori)

Održavanje nekretnina

Drvena barka s kabinom i nadkabinom
( / Auto, moto, nautika)

Drvena barka s kabinom i nadkabinom

Pasara Stingray 180RX
( / Auto, moto, nautika)

Pasara Stingray 180RX

Posljednje teme s tužibabe

U nastavku dostavljam slijed dopisa koje sam slao komunalnom redaru, gradonačeln...
Prije 8 mjeseci 0 5689
Imate neki problem koji treba netko riješiti... Ne znate tko je nadležan za rješ...
Prije 2 godina 0 16968

Novo u imeniku

Web Arba

Obrt Web Arba od 2005. posluje na otoku. Bavi se servisom računala i računalne opreme, izradom…

Sea Kayak Croatia

Mala tvrtka za velike doživljaje na Jadranu!