Home Najave Umjesto Vokalista Salone večeras u rapskoj katedrali koncert Jelene Čilaš i Mirka Jankova

Umjesto Vokalista Salone večeras u rapskoj katedrali koncert Jelene Čilaš i Mirka Jankova

0
Umjesto Vokalista Salone večeras u rapskoj katedrali koncert Jelene Čilaš i Mirka Jankova

Foto: Foto: www.knjiznicasolin.hr

Program koncerta:

  • Anonimus: Courante Daphne (Leningrad Manuscript)
  • Anonimus: Brande champanje (Susanne van Soldt Virginal Book)
  • L. Rossi (o. 1598. – 1653.): Mio ben
  • J. S. Bach (1685. – 1750.): Bist du bei mir BWV 508
  • G. Frescobaldi (1583. – 1643.): Toccata VI. sopra i pedali per l’organo, e senza (Il secondo libro di toccate)
  • A. Stradella (1639. – 1682.): Pietà, Signore!
  • C. Mei (XVIII. st.): Elevazione
  • C. Lancellotti (XVIII. st.): Comunio
  • A. Dvořák (1841. – 1904.): Gospod Bog je pastir moj
  • M. Cazzati (1616. – 1678.): Regina coeli laetare – (Le quattro antifone annuali della B.V. Maria)
  • L. N. Clérambault (1676. – 1749.): Récit de Nazard
  • C. Franck (1822. – 1890.): Panis angelicus
  • C. Balbastre (1724.-1799.): Tapage, Gratieusement, L’on Reprend Le Tapage

Jelena Čilaš (Split, 1988.) učila je solo pjevanje u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu kod Sanje Erceg-Vrekalo, a od 2009. studentica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Miljenke Grđan kod 2013. koje završava preddiplomski studij, a godinu za tim i diplomski studij. Usavršava metodu pjevanja Werbeck kod Balde Mikulića. Sudjelovala je na seminarima značajnih pjevačkih pedagoga (Eva Blahova, Matjaž Robavs, Marvin Keenze, Olivera Miljaković, Catherine Denley, Benno Schollum, Walter Moore, Edith Kopecky, Martina Gojčeta-Silić, Simon Dešpalj, Hervé Niquet i dr.), kao i na stručnim usavršavanjima iz operne režije (Matthias Behrends) i interpretacije rane glazbe (Mario Penzar, Yasunori Imamura). Godine 2007. debitirala je u Operi splitskoga HNK kao jedna od fanciulla u Puccinijevoj Manon Lescaut, a 2009. pjevala solističku ulogu novakinje u Suor Angelica istoga skladatelja. Te godine osvojila je I. regionalnu nagradu na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. Godine 2011. osvojila je III. nagradu na međunarodnom natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu, a iste godine je pjevala ulogu Belinde u Purcellovoj operi Didona i Eneja u sklopu projekta Musical Vehicle pod ravnanjem Benjamina Bayla i uz mentorstvo Renate Pokupić. Pobjednica je prvog međunarodnog natjecanja Aplauz teatra 2012. godine. U ljeto 2013. godine, u sklopu međunarodne ljetne škole Aestas musica u Varaždinu ostvaruje nekoliko uloga u Purcellovoj semi-operi The Fairy Queen. Iste godine osvaja 2. nagradu na 51. Državnom natjecanju iz komorne glazbe u Opatiji sa trio sastavom (flauta, glas i glasovir). U travnju 2014. u sklopu ciklusa Virtuoso pjeva ulogu Lieschen u Bachovoj Kantati o kavi. Od prosinca 2013. godine je solistica ansambla Responsorium s kojim izvodi djela, uglavnom hrvatskih autora, iz razdoblja renesanse i ranoga baroka, a od siječnja 2014. članica je trija Corona u kojemu nastupa s orguljašem Mirkom Jankovim i trubačem Ivanom Bralićem. Održava solističke koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu izvodeći stilski raznolik repertoar. 

Mirko Jankov (Split, 1983.) u rodnome gradu završava srednjoškolsko obrazovanje. Zatim upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje 2009. diplomira stekavši naslov magistra glazbene pedagogije, a u rujnu iste godine s odličnom ocjenom cum laude završava studij orgulja u klasi Ljerke Očić, nakon čega kod iste profesorice nastavlja i postdiplomski studij, orguljski koncertantni smjer. Kao orguljaš usavršavao se kod A. Meneghella u Mantovi, kod B. Klapprotta u Weimaru te kod R. Bauera u Ljubljani. Uz sviranje orgulja bavi se i dirigiranjem, organologijom te pedagoškim i muzikološkim radom s posebnim interesom za stariju hrvatsku glazbenokulturnu baštinu i glagoljaško pjevanje. Dugi niz godina bavi se i crkvenom glazbom. Od 2001. godine kao regens chori Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, a za vrijeme studija u Zagrebu u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu kao župni suradnik. Od rujna 2012. je glavni orguljaš konkatedrale sv. Petra u Splitu. Umjetnički je voditelj ansambla Vokalisti Salone i mješovitog zbora Kraljica Jelena iz Salone. U lipnju 2008. godine, zajedno s Ljerkom Očić i Društvom za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan iz Zagreba, izdao je zbirku Orguljska baština grada Korčule . Trenutno je u pripremi izdavanje dvostrukoga cd-albuma s glazbom iz spomenute zbirke. Za svoj rad na toj zbirci dobio je 2010. Rektorovu nagradu.
Jedan je od suosnivača Međunarodne ljetne škole za trubu i orgulje u Solinu, koju od osnutka 2008. vode renomirani umjetnici Ljerka Očić i Stanko Arnold. Solistički je nastupao u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Italija, Kanada), a član je trija Corona u kojem nastupa sa sopranisticom Jelenom Čilaš i trubačem Ivanom Bralićem. Nastavnik je orgulja, klavira i povijesti glazbe u srednjoj glazbenoj školi Dr. fra Ivana Glibotića u Imotskome.

Rab danas oglas

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime