Home Najave Uoči Noći muzeja predavanje “Arheološki krajolici Lopara” / (subota) 20.1.2018. u 18h u prostoru DVD-a Lopar

Uoči Noći muzeja predavanje “Arheološki krajolici Lopara” / (subota) 20.1.2018. u 18h u prostoru DVD-a Lopar

0
Uoči Noći muzeja predavanje “Arheološki krajolici Lopara” / (subota) 20.1.2018. u 18h u prostoru DVD-a Lopar

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

 

Unatoč bogatstvu i potencijalima prirodne i kulturne baštine u smislu obogaćivanja turističke ponude, dalek je put na našem otoku i do muzeja i do interpretacijskih centara. Usprskos tome, već treću godinu zaredom uoči Noći muzeja Centar za kulturu Lopar priprema program kojim nastojimo ukazati na određeni segment izuzetno bogate, vrijedne i zanimljive lokalne kulturne baštine. Prethodne dvije godine riječi je bilo o sv. Marinu i folklorno-tradicijskoj baštini otoka Raba, dok je ove godine program posvećen arheološkoj baštini.

Rab danas oglas

 

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas u subotu, 20. siječnja, na predavanje „Arheološki krajolici Lopara“ koje će pripremiti dr. sc. Ana Konestra i Paula Androić Gračanin, mag. archaeol.

Predavanje će se održati u prostoru DVD-a Lopar, s početkom u 18,00 sati i ulaz je slobodan!

 

 

O predavanju “Arheološki krajolici Lopara”

Predavanjem „Arheološki krajolici Lopara“ prikazat će se nova arheološka istraživanja koja su u više navrata od 2013. g. provedena na području Lopara, u sklopu projekta „Arheološka topografija otoka Raba“ (Institut za arheologiju i suradnici). S naglaskom na suodnos čovjeka i prirodnoga prostora u kojem boravi, te kojeg prilagođava svojim potrebama, kroz dva segmenta koja obuhvaćaju prapovijesna razdoblja (P. Androić Gračanin) i antiku (A. Konestra), prikazat će se lokaliteti i nalazi utvrđeni novim istraživanjima te njihova važnost u razumijevanju naseljavanja loparskoga poluotoka kroz prošlost. Dio predavanja tematizirat će i rizik koji prijeti pojedinim arheološkim lokalitetima te potencijal kojeg oni mogu pružiti u razumijevanju današnjeg krajolika, kao i njihovu prezentaciju u okviru kulturne ponude Lopara.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime