Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Siječanj 2018 23:27

Kalendar karnevalskih događanja u Loparu

Napisao/la Marin Mušćo
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Kalendar karnevalskih događanja u Loparu Izvor: TZO Lopar

Ovogodišnji karnevalski program u Loparu započet će u nedjelju, 21. siječnja, maškaranom zabavom za najmlađe (djecu do 7 godina). Za one nešto starije (od 7 do 14 godina) još jedna zabava pod maskama predviđena je 4. veljače, a tradicionalno suđenje Luli Peguli, maškarana povorka i zabava za djecu predviđeni su u petak, 9. veljače.

 

Dvije maškarane zabave za odrasle predviđene su u šatoru; prva u subotu, 10. veljače, kada je predviđen nastup grupe Trio 'Nevera' te druga na Mesopust, 13. veljače, kada će Loparane uveseljavati tamburaški sastav 'Bosutski bećari'.

Lopar je nadaleko poznat po tradicionalnim maškarima koji se ističu svojim izuzetno atraktivnim maskama te kao osobitost ističemo dio programa koji se veže uz održavanje ove višestoljetne tradicije. Posljednja tri dana karnevalskog programa upravo oni zavladat će mjestom. Na tzv. Feštu, u nedjelju, 11. veljače, mali će maškari pohoditi kućanstva, dok sljedeći dan podizanjem zastava pričvršenih za 20-ak m visoko deblo na Melu i Mućelu ulogu preuzimaju odrasli tradicionalni maškari.

 

Karnevalska događanja kulminiraju na Mesopust koji je ove godine 13. veljače i u Loparu je rezerviran upravo za tradicionalne maškare. Od ranog jutra oni pohode kućanstva i uveseljavaju mještane koji ih širokih ruku iz godine u godinu dočekuju, a u večernjim satima za njih će, kao i za sve ostale, biti organizirana zabava u šatoru uz nastup 'Bosutskih bećara'.

Sama maska, kao i običaji koji se vežu uz loparske maškare, vrlo su specifični i izuzetno atraktivni te su ih u više navrata pratili renomirani stručnjaci koji se bave karnevalskim običajima, snimao ih je HRT, a pokrenuta je i inicijativa za njihov upis na Listu nematerijalne kulturne baštine. Upravo zbog toga već čitav niz godina svoje mjesto i otok predstavljaju na međunarodnom Riječkom karnevalu te je isto predviđeno i ove godine (27. siječnja i 11. veljače)!

 

Karnevalski program organiziran je u suradnji Općine Lopar, Turističke zajednice Općine Lopar, Područne škole Lopar, DV „Pahuljica“ – PO Lopar, KUD-a San Marino i Centra za kulturu Lopar.

 

  • Napisao: Marin Mušćo, dir. Ureda TZO Lopar
Pročitano 1530 puta