Home Najave Riječka premijera dokumentarnog filma Petre Mrša “Želja” s ekspedicije Jabuka – novi horizonti

Riječka premijera dokumentarnog filma Petre Mrša “Želja” s ekspedicije Jabuka – novi horizonti

0
Riječka premijera dokumentarnog filma Petre Mrša “Želja” s ekspedicije Jabuka – novi horizonti

Foto: Foto: Vitomir Maričić

 

Želja, 2018. / Dokumentarni film – 40 minuta

  • Redateljica: Petra Mrša
  • Scenaristi: Vitomir Maričić, Petra Mrša, Tamara Dugandžija
  • Montažer: Denis Golenja
  • Obrada i dizajn zvuka: Danijel Žuvela
  • Snimatelji: Tamara Dugandžija, Petra Mrša, Vitomir Maričić, Vedran Vukić

 

Vitomir Maričić (1985, Rijeka) i Vedran Vukić (1985, Rijeka), prijatelji i kolege sportaši, kreću pedalinom na intimnu ekspediciju Jabuka – novi horizonti ispuniti svoju dugogodišnju želju – popeti se i zaroniti ispod najudaljenijeg hrvatskog otoka. Jabuka je nenaseljeni vulkanski otočić udaljen 130 km od obale, površine 0,022 km2. Smješten na pučini, izvan je plovnih ruta i izložen svim vjetrovima, sa strmom obalom neprikladnom za pristajanje.

Rab danas oglas

Kapetani dogovorenog pratećeg broda i rezervnog pratećeg broda, otkazali su sudjelovanje na dan isplova pedaline kada Vitomir i Vedran po prvi put sjedaju u pedalinu Kocka. Kretanje s ovakvim vozilom na udaljenosti od obale većoj od 500 metara je protuzakonito.

Na putu ih kamerama prate Petra, Vitomirova prijateljica iz osnovne škole i Tamara. Iako se znaju dugi niz godina, Vitomir i Petra nakon srednje škole žive u različitim gradovima i rijetko se viđaju.

Nalaženje u svima potpuno novim i zahtjev okolnostima, na površinu iznosi različitost karaktera, motivacija, spremnosti na suradnju, predrasude i vrijednosti.

Realiziranje ekspedicije čini ih da se svakim danom pomiču korak dalje od civilizacije prema prirodi.

Debitantski dokumentarni film Petre Mrša dijeli strukturu s njezinim radovima u mediju fotografije kada bilježi autentične reakcije unutar namjerno izazvanih novih situacija. U ovom filmu, zabilježene reakcije, odnosi i preokreti, potaknuti su zahvaljujući okolnostima ekspedicije koju su osmislili i iznijeli Vitomir i Vedran. Slušajući sebe i svoje neobjašnjive želje, daju primjer slijeđenja iracionalne intrinzične motivacije i njenog utjecaja na ostale oko njih.

Film je reliziran uz podršku Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime