Home Najave Bogat program obilježavanja Dana planeta Zemlje u Loparu / 24. ožujka – 20. travnja

Bogat program obilježavanja Dana planeta Zemlje u Loparu / 24. ožujka – 20. travnja

0
Bogat program obilježavanja Dana planeta Zemlje u Loparu / 24. ožujka – 20. travnja

Foto: Izvor: CZK Lopar

 

Ekološke akcije ususret turističkoj sezoni

Iako se već započelo s manjim ekološkim akcijama, program će započeti 24. ožujka velikom akcijom čišćenja priobalja i podmorja „Neka školji budu bolji“ koju Turistička zajednica Općine Lopar već dugi niz godina koordinira u suradnji s Općinom te gotovo svim udrugama i ustanovama koje djeluju na području Lopara. 

Rab danas oglas

 

Podizanje ekološke osviještenosti 

Tijekom travnja i svibnja polaznici Dječjeg vrtića „Pahuljica“ i učenici Područne škole Lopar, u suradnji s Komunalnim trgovačkim društvom Lopar Vrutak d. o. o., u posebne će kontejnere prikupljati stari papir koji će potom biti odvezen na reciklažu. Za doprinos očuvanju prirode mališani će kao i prethodnih godina biti nagrađeni.

Kako bi od malih nogu osvještavali važnost razvrstavanja i pravilnog odlaganja otpada, Lopar Vrutak d.o.o. djeci će drugi godinu zaredom pokloniti edukativnu predstavu usmjerenu razvoju ekološke osviještenosti; ove godine riječ je o predstavi „Velika staklena avantura“ koja će za vrtićku i školsku djecu biti izvedena 16. travnja.

Kod onih nešto starijih nastojat će se ukazati na štetan utjecaj plastike na ekosustav te će Komunalno trgovačko društvo 20. travnja mještanima dijeliti platnene vrećice s ciljem smanjenja uporabe plastičnih.

 

Uređenje okoliša

Uz akcije čišćenja i edukativne sadržaje dijelom aktivnosti nastojat će se pridonijeti ljepšem i uređenijem izgledu mjesta te Centar za kulturu Lopar 3. i 4. travnja priprema dvodijelnu likovno-kreativnu radionicu za djecu i mlade „Mozaikom do ljepšeg i ugodnijeg okoliša“. Oblaganjem žardinjere za cvijeće mozaikom nastojat će se oplemeniti javni prostor kao svojevrsni kreativni doprinos zajednici. Kao i prethodnih godina, Turistička zajednica Općine Lopar organizirat će subvencioniranu prodaju sadnica za iznajmljivače koja će se održati 17. travnja, a ove će godine biti obogaćena izložbom polaznika tečaja Osnove izrade keramike (lončarstva). Riječ će zapravo biti o izložbi cvijeća zasađenog u zdjele izrađene i ukrašene na radionicama u sklopu projekta „Kraetivnost u svakodnevici“ koji provodi Centar za kulturu Lopar. Izložba će prigodno biti nazvana „Umjetnost oblikovanja zemlje“.

Sustavnim provođenjem akcija čišćenja, subvencioniranom prodajom sadnica i ostalim aktivnostima nastoji se doprinijeti ljepšem izgledu mjesta, ali i utjecati na razvoj svijesti i brige za okoliš, posebice među djecom i mladima.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime