logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 27 Srpanj 2018 12:02

Otvorenje izložbe talijanske skulptorice Jessice Pelucchini / (Sri.) 1.8.2018. u 21.00 h, Galerija Pik

Napisao/la POU Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U Galeriji Pik u okviru Rapskog likovnog ljeta izložbom 'Balances' po prvi puta se rapskoj publici predstavlja talijanska umjetnica Jessica Pelucchini. Izložba se otvara u srijedu 1. kolovoza 2018. u 21 sat, a može se razgledati do 24. kolovoza.

 

 

Fotografije preuzete iz facebook objava umjetnice Jessice Pelucchini

 

Izložba se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, a pod pokroviteljskom Ministarstva kulture RH, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

 

Odvažnost skulpture

Proputovati kroz trodimenzionalnost suvremenog doba poduprijeti podražajem koji prosvjetljuje: ovim se riječima najzornije može opisati kreativni pejzaž obrađenih metala Jessice Pelucchini, koja nam ovoga puta predstavlja seriju radova u tehnici koja je u samim temeljima njezina proučavanja - filigranstvu. U njezinim smo djelima već navikli na paradokse forme razapete između jednostavnosti i složenosti, stvarne materije i njezina privida, unutar kojih vizija pera koje podnosi ono nemoguće djeluje prirodno. Time se stječe dojam mogućnosti podnošenja neprestanog udaljavanja od razuma i ponovnog traganja za čuđenjem i maštanjem oslobođenima od svake racionalnosti.

U temelju je ovog prikaza priroda, i to priroda kao pojam koji se promatra i izlaže iz više perspektiva trodimenzionalnosti i koji nadilazi izražene misli umjetnika Consagre koje prolaze obzorom kao zrake svjetlosti, ponovno ga prikazujući kao meku liniju što u senzualnost biljnog svijeta povlači svijet minerala otkrivajući sve odjeke ljepote iz dubine svakog dragulja.

Izvori nadahnuća posjeduju promjenjivu energiju s mogućnošću regeneracije u novi život unutar kojeg ‘’stvar’’ postaje mnogo više od ‘’objekta’’ – ona postaje simbolom. Tako, primjerice, prsten u obliku pupoljka koji niče uravnotežuje biser, krug se u drugom elementu podiže i prekida zamišljenim skokom, dok se uklapanje morskog korodiranog kamena prikazuje kao ljepota prirode. U svim tim predmetima očituje se svijet u kojem postoji dijalog navike stvaranja i suvremene umjetnosti koji prikuplja nasljeđe umjetnika Mattiaccija, Trubbianija, Mannuccija zajedno s izričajima današnjih dinamika u međunarodnoj arhitekturi i skulpturi.

/Autor Pino Mascia

 

Jessica Pelucchini pohađala je Državni Institut za umjetnost E. Mannucci u Anconi, a potom i Akademiju likovnih umjetnosti u Urbinu. Od 2012. do 2016. radi kao asistent pri Akademiji likovnih umjetnosti (L.A.B.A.) u Riminiju za kolegij Modeliranje i tehnologija materijala. Godine 2017. vodi kolegij Dizajn i ukrašavanje pri Akademiji likovnih umjetnosti u Riminiju. Od 2013. radi kao mentor na odsjeku za Skulpturu pri Akademiji likovnih umjetnosti u Urbinu. Tokom 2017. i 2018. godine radi kao predavač Oblikovanja metala i filigranstva na Umjetničkoj gimnaziji Edgardo Mannucci u Anconi (područni odsjek Jesi).

Pročitano 689 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1