Home Najave Jeste li spremni za rapsku jazz čaroliju? – Stiže 3. Rab Jazz Festival!

Jeste li spremni za rapsku jazz čaroliju? – Stiže 3. Rab Jazz Festival!

0
Jeste li spremni za rapsku jazz čaroliju? – Stiže 3. Rab Jazz Festival!

Foto: RabDanas

 

 

Rab danas oglas

Riječ je doista o prvorazrednom kulturnom događaju kojeg su prije tri godine, uz stručni angažman umjetničkog ravnatelja Festivala Brune Mičetića, idejno osmislili poznati rapski ugostitelji i entuzijasti rafiniranog glazbenog ukusa, Goran Ćuk i Marin Javoran. Prve velike pohvale i iskrene reakcije vrhunskih glazbenika, bile su adresirane upravo prema njihovom domaćinskom šarmu, a jazz koji se tada na mala vrata uvukao među gradske zidine Raba, u kratkom je roku postao mainstream glazbenih događanja otoka pa sada na nešto veća vrata privlači sve veći broj ljubitelja ove posebne glazbe.

 

 

Marin Javoran i Goran Ćuk – idejni začetnici i čuvari dobre energije Rab Jazz Festivala 

 

Festival koji osvaja svojom prisnošću

To je jedan od onih festivala koji osvaja svojom prisnošću, divnom, gotovo obiteljskom atmosferom, ljepotom ambijenta, opuštenošću, entuzijazmom, prijateljstvom Sjajni koncerti u takvom ugođaju, koji glazbenike i publiku obuzimaju kreativnom energijom, zrače nekom posebnom čarolijom. Tamo se osjećaju kao u nekoj divnoj jazz bajci
(Davor Hrvoj)

O ukupnosti doživljaja rapske jazz čarolije svjedoči i naš jedini profesionalni jazz kritičar, veliki promicatelj jazza Davor Hrvoj: „To je jedan od onih festivala koji osvaja svojom prisnošću, divnom, gotovo obiteljskom atmosferom, ljepotom ambijenta, opuštenošću, entuzijazmom, prijateljstvom Sjajni koncerti u takvom ugođaju, koji glazbenike i publiku obuzimaju kreativnom energijom, zrače nekom posebnom čarolijom. Tamo se osjećaju kao u nekoj divnoj jazz bajci.“

 

Neupitnoj kvaliteti i potencijalu Rab Jazz Festivala, za kojim jednako čezne domicilno stanovništvo, baš kao i turisti kojima je postao razlogom ponovnog posjeta gradu, svoj su pokroviteljski i organizacijski obol spremno dali gradonačelnik Raba Nikola GrgurićGrad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica grada Raba i Valamar Riviera d.d..

 

Bruno Mičetić, Matija Dedić i Davor Hrvoj

 

Stochelo Rosenberg je vodeće ime u svijetu gipsy jazz gitare i doista sam jako ponosan i sretan što zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Gradom Rabom, i uz pozitivno ozračje koje vlada među samim Rabljanima, možemo na otoku realizirati ovakav jedan jazz festival svjetske kvalitete
(Bruno Mičetić)

Evo što nam je iz svojeg organizacijskog kuta kazao Bruno Mičetić, naš poznati jazz gitarist i umjetnički ravnatelj Rab Jazz Festivala: „RJF iz godine u godinu raste i što me posebno veseli sve više jača njegov internacionalni karakter. Primjerice, Stochelo Rosenberg je vodeće ime u svijetu gipsy jazz gitare i doista sam jako ponosan i sretan što zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Gradom Rabom, i uz pozitivno ozračje koje vlada među samim Rabljanima, možemo na otoku realizirati ovakav jedan jazz festival svjetske kvalitete. Trasirali smo put kojim treba nastaviti i u godinama koje dolaze, a već ovoga rujna srest ćemo na Rabu vodeća imena hrvatske jazz scene, bit će tu Gabi Novak i Matija Dedić, Elvis Stanić, Zvjezdan Ružić…, a za zadnju večer, osluškujući želje publike, pripremili smo i blues program s Ervinom Baučićem.“

 

 Osobno mi je vrlo drago da dolazim već 5. put na Rab koji sam jako zavolio i koji me oduševio ne samo svojom ljepotom već i gostoprimstvom. Ovaj dolazak će, duboko sam uvjeren, također ostati lijepa uspomena s obzirom da dolazim sa svojom majkom i presretan sam zbog toga. 
(Matija Dedić)

 

S Gabi Novak u prvu noć Rab Jazz Festa 2018.

I doista, organizatori su se pobrinuli i za najljepši mogući uvod u 3. Rab Jazz Fest pa će tako u četvrtak 6. rujna u 20 sati, na jedinstvenu pozornicu arheološkog parka podno zvonika Sv. Ivana Evanđelista, izaći jedna i jedina Gabi Novak uz pratnju „Matija Dedić Trija“. Pjevačica koja je s nevjerojatnim glazbenim dignitetom gradila impozantnu karijeru, nadišavši vokalnim izvedbama dimenziju vremena, svojim će koncertom u društvu sina Matije otvoriti RJF 2018

 

 

 Otvaranje iz snova – Gabi Novak i Matija Dedić Trio

 

Podsjetimo, upravo je Matija Dedić, na istoj pozornici, koncertom “Matija svira Arsena” otvorio premijerno izdanje Rab Jazz Festa prije tri godine, a evo što nam je rekao uoči novog dolaska na Rab: “Osobno mi je vrlo drago da dolazim već 5. put na Rab koji sam jako zavolio i koji me oduševio ne samo svojom ljepotom već i gostoprimstvom. Ovaj dolazak će, duboko sam uvjeren, također ostati lijepa uspomena s obzirom da dolazim sa svojom majkom i presretan sam zbog toga. Zahvaljujem i ovom prilikom organizatoru te čestitam što festival ide dalje uzlaznom putanjom.”

 

Nešto kasnije, u 22 sata, iste večeri, na Trgu Municipium Arba svoj će se jazz koncert održati još jedna pjevačica posebne energije i iznimnih glasovnih sposobnosti, Ivana Kindl.

 

Ivana Kindl – pjevačica posebne energije i iznimnih glasovnih sposobnosti

 

Autohtoni jazz

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka posebno iskustvo autohtonog jazza servirat će nam Jazziana Croatica, ansambl svestranog udaraljkaša višestruko nagrađivanog Porinom, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, a večer hrvatskog jazza istu večer zaokružit će sjajan sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića

Ružićev Sextet čine redom prijatelji i virtuozi na svojim instrumentima: Tomaž Gajšt na trubi, Vojkan Jocić na sopran saksofonu, Lenart Krečič na tenor saksofonu, Miha Koren na kontarbasu i Adriano Bernobić na bubnjevima.

 

Zvjezdan Ružić Sextet selfie 😉

 

Dok sklada, Zvjezdana Ružića vodi ideja o ispreplitanju glazbenog i kulturnog nasljeđa ove regije s elementima američkog jazza. Zanimljiv opus izvornih kompozicija prošle je godine posebno zasjao s novim albumom “Elfin Farewell” na kojem je Ružić, fasciniran Mellotronom, kreirao potpuno novi zvuk i svoje izvedbe ukrasio novim bojama i ugođajima.

 

Gitaristički spektakl koji se ne propušta! 

Na Trgu Slobode – Pjaceti, 8. rujna, nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih jazz gitarista, sa svojom Elvis Stanić Group, a za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gipsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga ReinhardtaStochelo Rosenberg. Pridružit će mu se njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš Mate Matišić. Stochelove nepogrešive i melodične izvedbe danas se uvrštavaju u najbriljantnije forme sviranja gitare. No, Stochelo nije samo virtuoz na svom instrumentu, već i sjajan autor skladbi kao što su, očaravajuća, “Za Sephoru” ili sanjiva “Rumba Sunset”. Njegove skladbe otkrivaju sposobnost da i u najbrži i najluđi solo unese čarobnu melodiju, čineći svaku izvedbu kombinacijom nevjerojatne virtuoznosti i jednostavne glazbene ljepote.

 

 

 Stochelo Rosenberg – jedan od najvećih gitarističkih gipsy jazz virtuoza današnjice – Foto: therosenbergtrio.info

 

Bošku Petroviću u čast

Završni koncerti festivala održat će se u nedjelju, 9. rujna kada će u Vili Mahač, u čast jednom od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, zasvirati najprije Music of Boško Petrović – članovi njegovog trija, Primož Grašić i Mario Mavrin s Boškovim miljenikom Vidom Jamnikom, a nakon njih Ervin Baučić s bendom zatvara festival u ozračju bluesa! dok će kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista ovogodišnji Rab Jazz Fest ispratiti jedinstveni Ervin Baučić Blues Bend.

 

 

Music of Boško Petrović: Primož Grašič – guitar, Vid Jamnik – vibraphone, Mario Mavrin – bass guitar

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime