logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 754
Petak, 02 Studeni 2018 11:01

Predavanje "TREBA LI RABU MUZEJ?" / Kino Rab, (pet.) 9.11.2018. u 19 sati

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U sklopu predavanja naslovljenog "Treba li Rabu muzej" koje će se održati u petak 9. studenog 2018. s početkom u 19:00 sati u Kinu Rab, uz mnoštvo fotografija bit će predstavljeni rezultati pokusnog arheološkog istraživanja kod crkve Sv. Petra u Supetarskoj Dragi, a u drugom dijelu nizom primjera na terenu otoka Raba bit će podastrijeti razlozi zbog čega Rab treba organiziranu muzejsko-muzeološku djelatnost.

 

Arheolog Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka od 2016. godine obavlja arheološka istraživanja redovničkog groblja na ledini ispred pročelja crkve Sv. Petra u Supetarskoj Dragi.

 

Uz pomoć mještana – volontera iz Supetarske Drage mala stručna ekipa uspjela je dokumentirati položaj groblja benediktinskih redovnika ukopavanih u razdoblju između 11. i 14. stoljeća u predvorju crkve. Unatoč ograničenoj površini iskopa, potvrđene su spoznaje o postojanju mnogo starije, ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća, izgrađene unutar mnogo prostranijeg kasnoantičkog arhitektonskog sklopa.

 

U drugom dijelu predavanja predstavit će se izbor pokretnih arheoloških nalaza i sadašnjeg stanja arheoloških lokaliteta uglavnom uz trasu „rimske” ceste na području Supetarske Drage, Mundanija i Banjola, te ukazati na raznolikost i bogatstvo arheoloških lokaliteta, ali i njihovu ugroženost. Posebno se ističe problematika sustavnog prikupljanja i čuvanja te restauracije pojedinih predmeta, te načina prezentacije i obilježavanja pojedinih lokaliteta na terenu. Predavanjem će se posebno istaknuti zahvala pojedincima koji su unatoč nepostojanju trajne muzejske institucije sve protekle godine na razne načine uz skromno znanje čuvali u svojim domovima i okućnicama fragmentirane arheološke spomenike.

 

Organizator ovog predavanja je Pučko otvoreno učilište Rab, a pokrovitelj Grad Rab.

Pročitano 1420 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

seakayakcroatia