Home Najave Predavanje “TREBA LI RABU MUZEJ?” / Kino Rab, (pet.) 9.11.2018. u 19 sati

Predavanje “TREBA LI RABU MUZEJ?” / Kino Rab, (pet.) 9.11.2018. u 19 sati

0
Predavanje “TREBA LI RABU MUZEJ?” / Kino Rab, (pet.) 9.11.2018. u 19 sati

Foto: RabDanas

 

Arheolog Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka od 2016. godine obavlja arheološka istraživanja redovničkog groblja na ledini ispred pročelja crkve Sv. Petra u Supetarskoj Dragi.

Rab danas oglas

 

Uz pomoć mještana – volontera iz Supetarske Drage mala stručna ekipa uspjela je dokumentirati položaj groblja benediktinskih redovnika ukopavanih u razdoblju između 11. i 14. stoljeća u predvorju crkve. Unatoč ograničenoj površini iskopa, potvrđene su spoznaje o postojanju mnogo starije, ranokršćanske crkve iz 6. stoljeća, izgrađene unutar mnogo prostranijeg kasnoantičkog arhitektonskog sklopa.

 

U drugom dijelu predavanja predstavit će se izbor pokretnih arheoloških nalaza i sadašnjeg stanja arheoloških lokaliteta uglavnom uz trasu „rimske” ceste na području Supetarske Drage, Mundanija i Banjola, te ukazati na raznolikost i bogatstvo arheoloških lokaliteta, ali i njihovu ugroženost. Posebno se ističe problematika sustavnog prikupljanja i čuvanja te restauracije pojedinih predmeta, te načina prezentacije i obilježavanja pojedinih lokaliteta na terenu. Predavanjem će se posebno istaknuti zahvala pojedincima koji su unatoč nepostojanju trajne muzejske institucije sve protekle godine na razne načine uz skromno znanje čuvali u svojim domovima i okućnicama fragmentirane arheološke spomenike.

 

Organizator ovog predavanja je Pučko otvoreno učilište Rab, a pokrovitelj Grad Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime