Home Najave Jednodnevna izložba MedIsWet “Očuvanje vlažnih staništa na otocima” / (sri.) 10.4.2019. od 10-13h – PC Mali Palit

Jednodnevna izložba MedIsWet “Očuvanje vlažnih staništa na otocima” / (sri.) 10.4.2019. od 10-13h – PC Mali Palit

0
Jednodnevna izložba MedIsWet “Očuvanje vlažnih staništa na otocima” / (sri.) 10.4.2019. od 10-13h – PC Mali Palit

Foto: Fruška lokva, Rab - Foto: Hrvoje Keko

 

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja te su nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke, no raseljavanjem ljudi, napuštanjem tradicionalne poljoprivrede i stočarstva te intenzivnim razvojem turizma postala su zaboravljena i napuštena.Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana. Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

Rab danas oglas

 

Kroz provođenje MedIsWet projekta izrađuje se karta takvih staništa koja nude brojne mogućnosti za održivo upravljanje, navodnjavanje ili razvoj određenog oblika turizma. Cilj je edukativne prezentacije i mobilne izložbe građankama i građanima približiti važnost i vrijednost zaštite otočnih vlažnih staništa.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime