logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 12 Lipanj 2019 14:44

Učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab dionici svjetskog projekta čišćenja morskog dna EM tehnologijom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab dionici svjetskog projekta čišćenja morskog dna EM tehnologijom Foto: OŠ Ivana Rabljanina Rab

Učenici 5-ih i 7-ih razreda (njih 30ak), članovi školske EKO ETNO GRUPE pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Ivane Rimac nastavljaju sa provedbom školskog projekta EM kugle (glinene kugle s efektivnim mikroorganizmima).

 

 

Nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje.

Pridružite se učenicima i bacite koju od 1.300 EM kugli na morsko dno

Radi se o projektu s kojim su započeli prošle godine. Učenici koji su i prošle godine sudjelovali u projektu ove su godine zainteresirali mlađe generacije i prenijeli im svoja znanja. Tako su učenici dobili dodatnu motivaciju i napravili oko 1300 kugli sa dobrim bakterijama koje planiraju u srijedu 13. lipnja 2019., u 9,00 sati ujutro, baciti u more.

Glinene kugle biti će bačene u more na 1. i 2. Padovi, gdje će na morskom dnu dodatno pomoći u pročišćavanju mulja i na taj način pročistiti stanište organizmima morskoga dna.

Projekt podržavaju Dundovo d.o.o., Nastavni Zavod za Javno Zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab, Grad Rab, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o..

 

Efektivni mikroorganizmi imaju raznoliku uporabu u pročišćavanju voda u prirodi, otpadnih voda te pružaju pomoć biljkama u prirodi. Tretiranje morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces. Nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje.

- Vrijedni učenici započeli su sa ovim školskim projektom prošle školske godine 2017./2018. s nizom edukacija, izradom informativnih materijala, predstavljanjem projekta u Šarengradu te bacanjem kugli u more. Djelatnici NZZJZ PGŽ uzorkovali su morski sediment prije i poslije bacanja kugli na odabranoj lokaciji. Odlični rezultati ponukali su nas da sa projektom nastavimo i ove godine, kazala nam je učiteljica Ivana Rimac.

 

Učenici ovom akcijom upozoravaju na važnost očuvanja čistog mora i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i bace kuglu za čišće more.

 

Više o projektu možete pročitati na poveznici

 

 

Na Svjetski dan zaštite okoliša projekt je prezentiran ravnateljima otočnih škola PGŽ-a

U srijedu, 5. lipnja 2019., na Svjetski dan zaštite okoliša, održan je Eko kviz otočnih osnovnih škola u Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju. Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab je sudjelovala sa 31 učenikom četvrtih razreda koji su pokazali zavidno znanje. Odlasku na Eko kviz pridružile su se i učenice Gaia Gerovac i Magdalena Grgurić koje su prezentirale školski projekt EM kugle ravnateljima otočnih škola PGŽ-e. Uz pohvale i pitanja, ravnatelji su pokazali i zainteresiranost za provođenje ovog projekta sljedeće školske godine i u drugim otočnim školama. Učenice su pratili učiteljica Ivana Rimac i vjeroučitelj Antonio Šarin koji za iduću školsku godinu pripremaju i međunarodnu suradnju sa školama u Brnu (Češka) i u Železnom (Austrija).

Pročitano 1859 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1