logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 02 Srpanj 2019 06:15

Koncertno predstavljanje Porinom nagrađenog albuma i art filma "Spiritual Market" Vedrana Ružića

Napisao/la CZK Lopar
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje Porinom nagrađenog jazz albuma Spiritual Market glazbenika Vedrana Ružića popraćenog art filomom koji je inspiriran putovanjima Marka Pola. Koncert će se održati 7. srpnja, s početkom u 21,00 sat, u Parku Kapić u Loparu!

 

Ulaz je slobodan te vas s radošću očekujemo!

 

O PROJEKTU SPIRITUAL MARKET

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika nastoji vidjeti glazbu, a dok svira čuti boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt Spiritual Market inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku. Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima.

Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Jovanović / Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen više od 25 puta u kinima, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

 

O VEDRANU RUŽIĆU

Vedran Ružić pohađao je Jazz konzervatorij u Klagenfurta, a potom je diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te kroz razne umjetničke projekte nastoji povezati obje umjetnosti.

  • Albumi: Spiritual Market, Night Speaking
  • Nagrade: Porin za najbolji album jazz glazbe
  • Nominacije: Porin za najbolju skladbu jazz glazbe
  • Diskografske kuće: Croatia Records, Menart
Pročitano 595 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1