Home Najave Održana rapska promocija knjige ”Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća”

Održana rapska promocija knjige ”Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća”

0
Održana rapska promocija knjige ”Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća”

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Na samom početku promocije prisutne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge pomorskih kapetana Raba kapetan Nenad Šimičić, te u ime Grada Raba, dogradonačelnik Denis Deželjin.

Rab danas oglas

 

U promociji knjige Mladena Bastijanića Cicuta, kojom je u ime organizatora i domaćina ovog predstavljanja moderirao Marko Sandalić, uz ostale prisustvovali su i kroz svoja obraćanja iznijeli niz zanimljivih podataka vezanih uz pomorsku bitku kod Lepanta: autor knjige Mladen Bastijanić Cicuta, recenzent knjige prof. Slaven Bertoša, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka gospođa Maja Parentić, gosti iz Crne Gore, iz grada Kotora čije su galije također sudjelovale u bici kod Lepanta, dogradonačelnik Nenad Vukadinović i direktor Pomorskog muzeja u Kotoru Andro Radulović, te prof. Ivo Barić i prof. Miljenko Domijan iz Raba.

 

Opširnije je o knjizi govorio njezin recenzent prof. Slaven Bertoša, dok je detaljnije o bici kod Lepanta govorila ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić. Gospođa Parentić predložila je da se 2021. godine na Krku u povodu 450. godišnjice bitke, održi zajednički susret – skup iz svih krajeva čiji su preci bili sudionicima bojevlja kod Lepanta, na tragu onih susreta koji se već desetak godina održavaju između gradova Krka i Kotora.

 

O iscrpnom istraživanju povijesti jedne od najznačajnijih krčkih obitelji iz razdoblja ranog novog vijeka – obitelji Cicuta, čiji je i sam potomak, govorio autor Mladen Bastijanić Cicuta, a u povijesnu priču o pomorskim bitkama, osobito onoj kod Lepanta i izuzetno značajnom doprinosu Rabljana u njoj, govorili su profesori Ivo Barić i Miljenko Domijan.

Naime, u tom najvećem i najkrvavijem pomorskom srazu borilo se i 6 galija iz naših krajeva, krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ludovika Cicute, cresko-osorska galija “Sveti Nikola” vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija “Sveti Ivan” kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Njima treba pridodati još dvije galije iz istočnojadranskih gradova u čijim su posadama sudjelovali i Hrvati, galije “Sv. Trifun“ iz Kotora i “Lav” iz Kopra.

 

Dosadašnja istraživanja kazuju da je tog 7. listopada 1571. u strahovitoj borbi galije protiv galije, čovjeka protiv čovjeka, Osmanlijska flota potpuno razbijena, a Patraski zaljev kao poprište velike pomorske bitke postao je velika grobnica podmorja. Poginulo je oko 40.000 mornara, galijota i vojnika na Osmanskoj strani te oko 7.700 na strani SVETE LIGE, Osmanlije su izgubili dvije trećine svoje flote. Potopljeno je 105 galija i 47 fusta. Zarobljeno je 117 turskih galija te 27 fusta i brigantina, što je podijeljeno kao ratni plijen. Kada govorimo o Rabljanima, cijena pobjede doista je bila golema, od njih osam stotina koji su se borili kod Lepanta, čak se pet stotina nije vratilo na Rab. Ipak, složit će se povijesničari, solidarnost saveznika Svete lige s kršćanskom sastavnicom duboko utkanom u okvir zajedničkih interesa, omogućila je povijesnu pobjedu kod Lepanta koja je velikoj mjeri odagnala strah od islamske prijetnje i vojne superiornosti koji je do tada dugo prevladavao sredozemnim prostorom i najvećim dijelom Europe.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime