logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 02 Ožujak 2020 06:58

Izložba "Anne Frank - prošlost za sadašnjost" / 5. 3. u 11:00 h - BIC OŠ Ivana Rabljanina Rab

Napisao/la OŠ Ivana Rabljanina Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Izložba "Anne Frank - prošlost za sadašnjost", na kojoj će posjetitelji upoznati život te židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru i čiji je dnevnik ušao u povijest, bit će otvorena 5. ožujka u 11:00 sati u prostorima BIC-a osnovne škole Ivana Rabljanina Rab.

 

Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) koja u suradnji s osnovnom školom organizira postavljanje izložbe ističe kako je riječ o izložbi koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata.

 

Kroz 36 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank i životom djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka.

 

U HERMES-u ističu kako o tome da je dnevnik jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava američkog predsjednika Johna F. Kennedyja kako "Od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank".

 

Otvarajući ovu izložbu u prostorima svoje osnovne škole, i Rab se pridružio brojnim gradovima diljem 40 zemalja svijeta koje su je imale priliku ugostiti i predstavilti na svojim jezicima.

 

Izložba vrijedna više od 750.000 kuna rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank iz Amsterdama i financijske potpore EU projektu "History for Understanding - Povijest za svijest" - Kuće Anne Frank i HERMES-a.

 

Umjesto skupih izložaka, poluraspadnutih pisama, staklenih vitrina i čuvara, izložba je komponirana od teksta i slika, namijenjena svim uzrastima, a kroz nju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči. Stoga će se 3. i 4. ožujka organizirati i specijalizirana edukacija za deset učenika osmih razreda, koji će se tako bolje upoznati s tematikom stradanja za vrijeme Holokausta.

 

Koristimo stoga prigodu zahvaliti i Gradu Rabu koji je financijskom potporom u dijelu troškova omogućio organizaciju i provedbu ovog projekta, kao i vjeroučitelju Antoniu Šarinu, mag. theol. koji koordinira organizacijom svih predviđenih aktivnosti. Izložbu će biti moguće razgledati, u pratnji učenika vodiča svakog radnog dana od 5. do 18. ožujka, uz prethodni dogovor na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Pročitano 677 puta

seakayakcroatia