logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 28 Srpanj 2020 15:55

Izložba Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik - Bertonov panoptikum u 20 prizora | (pet.) 31.07.2020. u 21.00h

Napisao/la Sabrina Žigo (Izvor: POU Rab)
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Mini retrospektivom koja će za rapsku javnost biti otvorena u petak 31. srpnja u 21h u Galeriji Pik, Elvis Berton predstavlja respektabilna dva desetljeća prisustva na hrvatskoj i inozemnoj izlagačkoj sceni.

 

Jubilej koji ga je zadesio u jeku globalne pandemije i krajnjih, egzistencijalnih izazova, obilježava dosljedno sebi, okolnostima i vremenu unatoč. Izloženo je dvadeset radova iz ciklusa koje je realizirao tijekom dva stvaralačka desetljeća, od Biljaka koje se referiraju na prvu izložbu u pazinskom gradskom muzeju, do recentnog Omnibusa. Radovi pregledno otkrivaju stalni repertoar Bertonovog likovnog govora, Istru kao neiscrpnu inspiraciju, crtež kao polazište strukture i okosnicu ikonike, plošni tretman i lokalni kolorit zavičajnog podneblja.

Ovaj brzi pogled unatrag ne može obuhvatiti sve što Elvis Berton stvara i pritom komunicira, a u postavu su neminovno izostavljene velike prostorno-plastičke cjeline (skulpture, instalacije, objekti) koje estetikom i ukusom korespondiraju sa suvremenošću. Propulzivan stvaralački impuls realizirao se u različitim vidovima vizualnog i medijskog iskaza, posljednjih godina u ateljeu izoliranog ambijenta istarskog ladanja, što ga nije udaljilo od tijeka aktualnih umjetničkih praksi nego, naprotiv, djelotvorno izoštrilo fokus na vlastiti poziv. Po vlastitim se riječima sasvim slučajno našao u umjetnosti (E. Berton), a već samom grafijom potpisa nalik dječjem, svojim signumom, otpočetka sugestivno konotira našem dobu potreban etos i vedrinu.

(Sabrina Žigo)

 

Bilješka o autoru

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Likovnim stvaralaštvom bavi se od 1996. Izlaže od 2000. na trideset i tri samostalne i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Austrija, SAD, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Slovenija, Italija, BiH). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.


www.elvisberton.hr


www.facebook.com/elvisberton


www.instagram.com/elvis.berton

 

Pročitano 911 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1