Home Najave Koncert etno – jazz sastava DAMJANS | (sri.) 12.8.2020. – ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Loparu u 20,30 sati

Koncert etno – jazz sastava DAMJANS | (sri.) 12.8.2020. – ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Loparu u 20,30 sati

0
Koncert etno – jazz sastava DAMJANS |  (sri.) 12.8.2020. – ispred crkve sv. Ivana Krstitelja u Loparu u 20,30 sati

Foto: RabDanas

 

Izvrsni glazbenici Damjan Grbac (kontrabas, bas gitara), Tonči Grabušić (bubnjevi, udaraljke), Marko First (sopile, vilonina, mih, okarina) i Aldo Foško (klarinet, bas klarinet) njime će predstaviti svoj projekt GIIPUJA – Glazba Istre i Primorja u jazz obradama.

Rab danas oglas

Ulaz je slobodan!

 

Gostovanje u Loparu organizira Centar za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar i Ministarstva kulture i medija RH

 

O PROJEKTU GIIPUJA

Projekt GIIPUJA na zanimljiv je način povezao hrvatsku glazbenu baštinu s elementima jazz glazbe koja je nastala iz puka i razvijala se stoljećima. Upravo zbog toga ovaj projekt, kojim se povezuje etno glazba Hrvatske tj. Istre i Primorja, i jazz glazba koja je popularna i priznata diljem svijeta, zanimljiv je, te također iznimno rijedak, i samim time od značaja za hrvatsku kulturu. Njime se promiče hrvatska glazba koja se aktualizira u suvremeno doba i kojoj se na ovaj način otvaraju neka druga vrata u svijet popularne glazbe kojom bi ona nastavila živjeti za nove generacije.

 

Uspjesi projekata GIIPUJA, GERBAZ GIIPUJA i Forest GIIPUJA

U gotovo dva desetljeća profesionalnog rada na glazbenoj sceni, samostalni umjetnik, kontrabasist Damjan Grbac, progresivni riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije, etablirao se na hrvatskoj jazz sceni kao glazbenik istraživač, inovator i beskompromisni umjetnik koji ne poznaje granice u interpretaciji istarske i primorske tradicionalne glazbe.

Kao autor, aranžer i vođa kvarteta Damjans pokazao je svoju zrelost predstavljajući tri nosača zvuka instrumentalne jazz glazbe stasale iz autohtone tradicionalne glazbe Istre i Kvarnera temeljene na izvornoj istarskoj ljestvici. Bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe Damjan Grbac u svom radu prezentira jezikom suvremenog jazza, transponirajući nas na samo vrelo inspiracije.

Izvorni projekti zagonetnog imena “GIIPUJA“ (Aquarius Records, 2012.), “GERBAZ GIIPUJA“ (Menart, 2014.) i “Forest GIIPUJA“ (Menart, 2017.) položili su značajan uspjeh te dali izniman doprinos njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine i pokazali kako se hrvatska etno glazba može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.

Nastupima na hrvatskim jazz festivalima u Zagrebu Proljetna revija jazza u Lisinskom, Gornjoj stubici, Balama, Kastvu, Vrbniku, Umagu, Poreču, Grožnjanu, Rijeci, Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov, Županji, Hrvatskom društvu skladatelja, Zagrebu, Labinu, emisijama na radijima (HRT 2, Radio Rijeka) i televiziji (HRT Vrijeme je za Jazz, Kanal RI), projekt je zaživio na hrvatskoj jazz sceni i dobio ponude za nastupe u inozemstvu. To potvrđuje i velika zainteresiranost za podršku projekta kojeg su podržale razne institucije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Općina Viškovo, Turistička zajednica Grada Kastva, Agencija G.I.S., Hotel Kukuriku, Agrolaguna, Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, muzičari koji su snimali album i niz drugih ljudi koji su svoje slobodno vrijeme uložili u projekt.

Glazbenici koji sviraju u ovom projektu redom su vrsni i priznati glazbenici, muzikolozi iz Istre koji sviraju razne narodne instrumente i izučavaju narodnu glazbu Istre. Cilj banda je da originalnim napjevima i autorskim kompozicijama u stilu tradicionalne istarske glazbe, da svoj obim svakog muzičara/improvizatora koji potječu iz raznih društvenih okolina i pogleda na glazbu. Kombinacija tih različitosti projekt čini originalnim.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime