Home Najave USKORO: 10. Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži – Od pješčanog automobila do parka skulptura

USKORO: 10. Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži – Od pješčanog automobila do parka skulptura

0
USKORO: 10. Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži – Od pješčanog automobila do parka skulptura

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Festival na Rajskoj plaži iz godine u godinu raste, a u povodu 10. jubileja prostor će dobiti trajno obilježje u vidu manje replike pobjedničke skulpture, a sam Festival novi razvojni smjer koji bi mogao prerasti u park skulptura

Rab danas oglas

Godine 2011. za potrebe izrade kalendara za autoshow u Njemačkoj, Turistička zajednica Općine Lopar je na inicijativu direktora Marina Mušća, u suradnji s akademskim kiparom Mladenom Šćerbom, došla na ideju izrade pješčane skulpture automobila u gotovo stvarnom mjerilu. Oblikovanje u loparskom melu kao novom i nepoznatom mediju bilo je svojevrsni eksperiment s nepoznatim ishodom koji je iziskivao umijeće, iskustvo, strpljenje i velik angažman. Izrada pješčane skulpture automobila prerasla je u sveopću atrakciju na plaži te su se angažirali i djeca i odrasli, pomažući autoru u donošenju pijeska i morske vode kao građevnog materijala. Ishod je bio fascinantan, publika oduševljena, a loparski zlatnožuti pijesak pokazao se pogodnim za modeliranje te je začeta ideja prvog Festivala skulpture u pijesku na Jadranu.

 

Foto: Kristofor Gulić

 

Sljedeće godine, u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, razrađen je koncept te održano njegovo prvo izdanje. Zahvaljujući angažmanu organizatora i umjetničke voditeljice, akademske kiparice Paule Banić, Festival iz godine u godinu raste te je od 2014. internacionalnog karaktera.

 

Njegovo jubilarno 10. izdanje održat će se od 29. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Tim povodom prostor će dobiti trajno obilježje u vidu manje replike pobjedničke skulpture, a sam Festival novi razvojni smjer koji bi kroz godine mogao prerasti u park skulptura jednako zanimljiv kao i sam Festival skulpture u pijesku.

 

Foto: Marija Kordić

 

Spremni za sezonu

„Blagdani Duhova tradicionalno označavaju početak značajnijih turističkih kretanja, pa se tako i ove godine u Loparu krajem svibnja i početkom lipnja odmaralo u prosjeku nešto više od tisuću turista dnevno, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine. Priprema turističke sezone odrađena je u suradnji Općine Lopar, Lopar Vrutka d.o.o. i TZO Lopar , tako da su prvi ovogodišnji turisti došli u destinaciju spremnu za njihov prihvat. Početkom svibnja odrađena je tradicionalna eko-akcija Neka školji budu bolji koja je ove godine posredstvom LAGUR-a u potpunosti financirana iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Početkom lipnja za iznajmljivače je upriličen Zbor iznajmljivača na kojem su detaljno upoznati sa svim novostima vezanim za ovogodišnje poslovanje. Ukoliko epidemiološke mjere dopuste, održat će se i brojna događanja od kojih svakako izdvajamo 10. jubilarni Festival skulpture u pijesku“, poručio je Marin Mušćo, direktor TZ općine Lopar.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime