Home Najave 36. RGV | Koncert – Kosjenka Turkulin, glasovir i Marija Lešaja, sopran) | (čet.) 12.08. u 21h u crkvi sv. Križa

36. RGV | Koncert – Kosjenka Turkulin, glasovir i Marija Lešaja, sopran) | (čet.) 12.08. u 21h u crkvi sv. Križa

0
36. RGV | Koncert – Kosjenka Turkulin, glasovir i Marija Lešaja, sopran) | (čet.) 12.08. u 21h u crkvi sv. Križa

Foto: RabDanas

 

Na programu će se naći djela Roberta Shumanna, Borisa Papandopula i Manuela de Falle.

Rab danas oglas

 

Koncert se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

 

MARIJA LEŠAJA

Nakon studija filozofije i sociologije upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schönbrunn Beč), Euridice (Probebühne – MDW, Beč), Ide, Papagene, Barene, Čobančeta, Berte (HNK Zagreb), Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak), Brünhilde (Creske glazbene večeri) i Anne Frank u Dnevniku Anne Frank (HNK u Varaždinu). Kao solistica nastupala je uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića. Nastupe je imala uz Cantus Ansambl i Eksperimentalni ansambl Hilarya Jeffreya te na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. i 30. Muzičkom biennalu, Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu Petar Nakić u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radia, na Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini, Lovran Classic Festivalu itd. Nastupila je i u Teatru ITD kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Planet 8 alias Operacija Neptun skladateljice Mirele Ivičević, koja je to djelo osvojila nagradu J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le trio i komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba, s kojima redovito koncertira. Snimila je nekoliko radiodrama za Hrvatski radio. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U zadnjih nekoliko godina Marija Lešaja praizvela je nekoliko djela hrvatskih kompozitora (Ivičević, Glojnarić, Vranješ, Borić, Končić, Szirovicza) i posvetila se interpretaciji suvremene klasične glazbe i Lieda.

 

KOSJENKA TURKULIN

Počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog tria, na kojoj polazi nastavu klavira kod Alberta Miodinia i nastavu komorne glazbe s članovima Tršćanskog tria (Dario de Rosa, Renato Zanettovich) te Maureen Jones i Enricom Bronziem. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzia. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog tria na Accademii di Fiesole u Firenci te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (Lied). Ostvarila je brojne nastupe kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, ciklus Virtuoso, ciklus koncerata Iz Salona Očić, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze, itd.). U 2015. godini ostvarila je projekt MaNNifestacija u suradnji s Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140. obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa sopranisticom Anom Lice i nastupa kao članica klavirskog dua s pijanisticom Ivom Ljubičić. Osnivačica je klavirskog trija Roter Igel te korepetitorica na gudačkom i puhačkom odjelu G. U. Elly Bašić u Zagrebu.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime