Home Najave 36. RGV | Koncert: Lovro Merčep, saksofon i Krešimir Starčević, glasovir | (čet.) 19.08. u 21h u crkvi sv. Križa

36. RGV | Koncert: Lovro Merčep, saksofon i Krešimir Starčević, glasovir | (čet.) 19.08. u 21h u crkvi sv. Križa

0
36. RGV | Koncert: Lovro Merčep, saksofon i Krešimir Starčević, glasovir | (čet.) 19.08. u 21h u crkvi sv. Križa

Foto: RabDanas

 

Koncert se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

Rab danas oglas

 

LOVRO MERČEP (Zagreb, 1990.)

Studirao je kod uvaženih saksofonističkih pedagoga i solista na Akademiji u Zagrebu i konzervatorijima u Lyonu, Versaillesu i Amsterdamu. Tijekom studija bio je stipendist Grada Samobora, Zaklade Adris i francuske vlade, dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Plakete Grada Samobora i jedan od dobitnika nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije za umjetnička postignuća u 2016. godini. Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među kojima se ističu 7. Međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu, Međunarodno natjecanje Emona u Ljubljani i 1. Međunarodno natjecanje saksofonista Josip Nochta u Zagrebu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je na festivalima i ciklusima u Hrvatskoj i inozemstvu surađujući s perspektivnim hrvatskim glazbenicima, od kojih se posebno ističu Krešimir Starčević, Aljoša Jurinić, Marin Maras, Srđan Bulat i Filip Merčep. Zapaženi su njegovi nastupi uz Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Dubrovački simfonijski orkestar i Vokalni ansambl Antiphonus, pod ravnanjem uvaženih maestara Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa, Stefana Mazzolenia i drugih. Lovro osobitu pažnju posvećuje promicanju glazbenih djela hrvatskih skladatelja predstavljajući ih i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Godine 2016. snimio je trajnu studijsku snimku Sinfoniette za alt-saksofon, gudače i udaraljke Bruna Bjelinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem skladateljeva sina Alana Bjelinskog. Na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama kao solist praizveo je Koncert za saksofon i gudački orkestar hrvatskog skladatelja Ivana Končića uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svoje kompozicije također su mu posvetili Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat. Djela hrvatskih skladatelja dio su i redovnog repertoara kvarteta saksofona Ardemus, čiji je Lovro član. Dosada je kvartet nastupio u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Belgiji i Švicarskoj. Kvartet Ardemus dobitnik je nagrade publike na natjecanju Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016., a u rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru. Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent za sezonu 2017./2018., kvartet je imao priliku održati turneju u dvoranama diljem Nizozemske i gostovati na nizozemskoj televiziji i radiju. Lovro trenutno živi u Amsterdamu, gdje se usavršava u programu komorne glazbe na Netherlands String Quartet Academy u klasi Svena Arnea Tepla i Marca Danela.

 

KREŠIMIR STARČEVIĆ (Zagreb, 1988.)

Glasovir je počeo učiti tek u dobi od 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, u razredu Andreje Markulin. Diplomirao je u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a u sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u razredu Stefana Vladara. Dobitnik je prvih i drugih nagrada na županijskim i državnim natjecanjima, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu 2007. godine. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja. U dva navrata osvojio je treću nagradu (Nagradu Grada Rovinja) na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Usavršavao se kod mnogih uglednih pijanista i pedagoga te nastupio na brojnim festivalima. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso. Od 2014. umjetnički je voditelj Zagrebačkih ljetnih večeri, prestižnog festivala klasične glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb. Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su saksofonist Lovro Merčep, gitarist Srđan Bulat, violinisti Marin Maras i Marco Graziani, violončelisti Latica Anić i Smiljan Mrčela, klarinetist Mihael Paar, udaraljkaš Filip Merčep i trubač Vedran Kocelj te marimbistica Pei-Ching Wu. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka i Saše Britvića.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime