logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 20:40

Rad za drugoga | Crtica o djelovanju članova volonterske grupe "Dobro se dobrim vraća" iz Barbata

Napisao/la Ruža Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Rad za drugoga | Crtica o djelovanju članova volonterske grupe "Dobro se dobrim vraća" iz Barbata Napisala i snimila: Ruža Kaštelan

Primicanjem svakoga kraja godine podsjećamo se na dolazak Boga u ljudskom tijelu i početak njegove prisutnosti među nama ljudima. Time ne slavimo samo općenitu Božansku prisutnost u našim sjećanjima i iskustvima već i jedan povijesni događaj.

 

Sredstva koja zaradimo prodajom ukrasa, dijelimo na dvije obitelji slabijeg imovinskog stanja, ili obiteljima kojima su potrebna zbog bolesti ili iz nekih drugih razloga, kako bi im tako olakšali životnu situaciju i učinili blagdane veselijima.

Ono što su proroci izabranog naroda govorili, što je stajalo nad cijelim Starim zavjetom kao svjetlosni znak jedne promijenjene budućnosti, to je činilo shvatljivim dolazak Isusa kao povijesne stvarnosti. Svjetla koja palimo u adventskim nedjeljama ne čine samo uljepšavanje sivog, tmurnog godišnjeg doba, već ih treba mnogo više shvaćati kao znak sigurnosti, koja nas tješi da je svjetlo svijeta u tami betlehemske noći već započelo. I otada se više ne mogu razdvajati nebo i zemlja, Bog i čovjek.

 

I već tradicionalno u četvrtoj nedjelji došašća članovi volonterske, kreativne grupe: „Dobro se dobrim vraća“ iz Barbata, prodaju ukrase, aranžmane za Božić, koje su sami izradili, a ove godine su to učinili i u župi Banjol, a sve za humanitarne svrhe.

 

Što mijenja svijet? – Davanje svojega srce u ljubavi.

Njihova članica gđa Minja Kordić-Gružić nam je rekla:

- „Naša grupa 'Dobro se dobrim vraća', djeluje već 6 godina. Radimo ukrase za Božić i Uskrs i prodajemo ih u humanitarne svrhe. Dva mjeseca prije blagdana nalazimo se u Udruzi Komin, dva puta tjedno. Svi smo članovi Udruge Komin, a u grupi nas ima dvadesetak. Komin financira nabavku materijala, ali najviše prikupljamo materijale od donacija članova i otočana, te od simpatizera naše udruge. Sredstva koja zaradimo prodajom ukrasa, dijelimo na dvije obitelji slabijeg imovinskog stanja, ili obiteljima kojima su potrebna zbog bolesti ili iz nekih drugih razloga, kako bi im tako olakšali životnu situaciju i učinili blagdane veselijima. Ako nam neki napravljeni aranžmani ostanu neprodani, stavimo ih na grobove obitelji, onih koje zbog bolesti ili starosti njihovi najbliži ne mogu obići, a na njihovo zadovoljstvo i radost.“

 

Ranije generacije, naši roditelji i naši prijatelji, oni s kojima smo na bilo koji način bili u vezi, imali su udjela u našem razvoju. Dobar dio života dolazi nam od onoga što su drugi sijali i sadili, osnivali, zamišljali i molili. Imamo puno razloga da za sve dobro zahvaljujemo onima prije nas, jer smo sve to od njih naslijedili, zahvaljujući njihovom trudu. I zato si možemo postaviti pitanje: Kakva je naša bilanca s obzirom na suosjećajnu ljubav? Postižemo li zadovoljavajući kvorum milosrđa? Ima li ovaj svijet, kojega smo dio, potreban zakonski broj da može za sebe reći da je milosrdan svijet?

 

Ipak postoji samo jedan jamac koji poklanja život pun smisla, pun vrijednosti, snage i budućnosti: Isus Krist, koji je ušao u našu ljudsku povijest. Po njemu smo saznali da nismo iz ničega došli i da nećemo biti bačeni u ništa. Povijest je, kako je mi doživljavamo i kako ćemo je smjeti i nadalje doživljavati, povijest Božjeg spasenja, radosti, budućnosti i punine. Ovoga Božića u svojim srcima upalimo plamen dobrote, ljubavi, mira, razumijevanja, …i neka hrabro gori i obasjava druge.

 

Blagoslovljen Božić i uspješna Nova godina!

Pročitano 1816 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1