logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 04 Travanj 2016 18:42

Rapsko predstavljanje zbornika radova Ljubo Stipišić Delmata - Obrisi stvaralaštva i identiteta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U petak, 8. travnja 2016. u 20.00 sati, u Kinu Rab bit će predstavljen zbornik radova posvećenog Ljubi Stipišiću Delmati - Obrisi stvaralaštva i identiteta.

Zbornik će predstaviti akademik Jakša Fiamengo, mr. sc. Ivan Pehar i doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, dok će u glazbenom dijelu programa sudjelovati rapske klape Sozal (ž), Rab (m) i Eufemija (m).

"Već i prije no što je u zbornik upisana i jedna riječ o tom velikom čovjeku zasigurno je moguće ustvrditi da je Ljubo Stipišić svojevrsni klasik. Klasik je zato što, susrećući se s vrhuncima njegova djela, mi zapravo ne čitamo njih, nego ona nas. Doista, koliko se god nadali svojoj znanstvenosti ili se utjecali sjećanju ili stručnosti u govoru o Ljubi Stipišiću, u konačnici, ne propitujemo mi Ljubina djela i tragove, već ta djela i tragovi propituju nas. Naslov bi nam najopsežnije rukoveti njegovih nota mogao prišapnuti o čemu to bivamo pitani. Ime Ljube Stipišića utkano je u misao o identitetu, baštini, Dalmaciji i svetom iskonu ljudskosti. I to kao njegov skriveni, ali najčitljiviji potpis..."
Nives Matijević - Obrisi stvaralaštva i identiteta (hrvatski-fokus.hr)

Zaklada Delmata

Organizator ovog predstavljanja je Zaklada Ljubo Stipišić Delmata koja je počela s djelovanjem u listopadu 2012. u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegovog umjetničkog stvaralaštva, odnosno s ciljem očuvanja baštinskih vrijednosti Dalmacije te očuvanja i promocije hrvatske kulturne baštine na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pročitano 687 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia