logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 10 Kolovoz 2022 10:26

Dođite 14. kolovoza na tradicionalnu ljetnu manifestaciju Loparska noć

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Pod motom „povratak korijenima“ u nedjelju, 14. kolovoza u parku Kapić u luci Lopar održat će se tradicionalna ljetna manifestacija Loparska noć.

 

Riječ je o manifestacija kojom organizatori TZ općine Lopar, Centar za kulturu Lopar i Imperial Riviera managed by Valamar, uz pokroviteljstvo Općine Lopar, nastoje i turistima i domaćinima prezentirati stare običaje, zanate i alate koje sve rjeđe susrećemo u svakodnevici, a sa svrhom njihova očuvanja, prenošenja na mlađe generacije te obogaćivanja turističke ponude kvalitetnim kulturnim sadržajima.

 

Uz sudjelovanje u raznim aktivnostima, gastronomskoj ponudi i zabavi uz grupu "Saturnus", posjetitelji će od 22 sata moći sudjelovati i u uprizorenju ispraćaja sv. Marina koji je prema legendi prije više od 17. stoljeća iz svojega rodnoga Lopara krenuo prema obalama Apenina, gdje je osnovao 301. Republiku San Marino, koja egzistira od tad do današnjih dana. Ispraćaj će biti popraćen vatrometom.

Naime, za vrijeme rimskog cara Dioklecijana bili su progoni kršćana pa je pobjegao sa prijateljem u Rimini. Sklonili su se u pustinjačke spilje iznad luke. Biskup Riminija - Sv. Gaudencije stupio je u kontakt s dvojicom pustinjaka krstio ih i kasnije zaredio za đakone te im je dao im imena po dvojici mučenika Marino i Leo.

 Sv. Marin mnoge je obratio na kršćanstvo. Služio je kršćanima koji su bili na prisilnom radu zbog svoje vjere. Umro je prirodnom smrću na Monte Titanu, a relikvije mu se čuvaju u Basilici San Marino u gradu San Marino. Zaštitnik je Republike San Marino, klesara, đakona i lažno optuženih ljudi. Po svijetu je poznat i kao Marinao, Marinus od San Marina, Marinus Dalmatinac i Marinus od Dalmacije. Spomendan mu je 3. rujna, a to je i državni praznik u San Marinu.

 

Pročitano 914 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1