Home Najave Skrivene dnevne bilješke – izložba Ane Sladetić u rapskoj Galeriji Pik

Skrivene dnevne bilješke – izložba Ane Sladetić u rapskoj Galeriji Pik

0
Skrivene dnevne bilješke – izložba Ane Sladetić u rapskoj Galeriji Pik

Foto: RabDanas

 

Ana Sladetić umjetnica je čiji je osnovni medij izražavanja grafika međutim često prelazi granice likovne tehnike, spaja tradicionalne i suvremene načine izražavanja, a njezina je specifičnost uključivanje tehnoloških dostignuća u likovnost.

Rab danas oglas

 

U svom se radu dotiče ispolitiziranih tema koje preplavljuju svakodnevnicu i dobivaju veliku medijsku pozornost (rat, migracije stanovništva, pandemija…), zanimaju je socijalni i kulturološki fenomeni današnjice (globalizacija, konzumerizam, stereotipi…), a posebnost njezina rada osvrti su na osobni svijet u kojem bez susprezanja prikazuje najintimnija pitanja koja je zaokupljaju (obiteljska memorija, prijateljstvo, zasnivanje vlastite obitelji, majčinstvo…).

 

Na izložbi Skrivene dnevne bilješke prikazano je dvadesetak crteža i grafika nastalih u posljednjih desetak godina, neki od njih prvi su put izloženi, a mogu se podijeliti u dvije cjeline: intimni i osobni crteži te radovi koji problematiziraju kompleksne teme današnjeg društva.

 

Intimni crteži i grafike dotiču se motiva iz obiteljskog života, realnog i imaginarnog, bilježe proživljene trenutke, isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, uključuju osobe koje su obilježile umjetničin svijet, a doživljavamo ih kao vizualizirane autoričine dnevničke zapise.

 

Jedna od odlika Anina umjetničkog stvaralaštva je slojevitost prikazanog sadržaja. Svaki je njezin rad prepun simbola za čije je odgonetavanje potrebno pomno čitanje. U ovom kontekstu spominjemo seriju grafika Dream Maps, nastalih bilježenjem autoričinih snova. U njima umjetnica podvrgava kritici stereotipe te progovara o pitanju muškog i ženskog, govori o ljepoti i njezi ženskog tijela, propituje nekontrolirano i beskorisno trošenje i slične aktualne teme. Kritiziranje ukalupljenih formi ponašanja, uz dozu humora i groteske, zamjećujemo i u radovima Odijelo ne čini čovjeka te u seriji crteža Gimnastičar koji govore o pretjeranoj brizi o ljudskom tijelu i vanjskom izgledu koja prednjači nad brigom o moralnim vrijednostima društva.

 

Izloženi radovi, naizgled jednostavni i nepretenciozni, vizualiziraju kompleksno i slojevito autoričino razmišljanje, njezina opažanja i reakcije, čime sakriveni intimni sadržaji postaju vidljive dnevne bilješke.

 

Otvorenje izložbe biti će u ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. u 21:00 sat, a može se razgledati svakodnevno, osim nedjelje, od 9:00 do 12:00 to od 19:00 do 22:00 sata.

 

Izložba ostaje otvorena do 08.09.2022.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime