Home Najave 4 otoka, 5 dana, 289 kilometara i 6.022 metra uspona za osmo izdanje biciklističke utrke 4 ISLANDS MTB RACE

4 otoka, 5 dana, 289 kilometara i 6.022 metra uspona za osmo izdanje biciklističke utrke 4 ISLANDS MTB RACE

0
4 otoka, 5 dana, 289 kilometara i 6.022 metra uspona za osmo izdanje biciklističke utrke 4 ISLANDS MTB RACE

Foto: Foto: Ivan Sardi, Dunja Dopsaj

 

Od prošle godine, 4 Islands MTB race je dio Epic series Ironman grupe pa je kvarnerska utrka tako postala dio prestižne serije utrka Epic series, uz utrke u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi, a za cilj ima promociju brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života.

Rab danas oglas

 

Biciklisti će u sklopu 4 Islands MTB utrke, u pet dana prijeći 289 kilometara staza i preko 6000 metara ukupnog visinskog uspona. Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku što je samo po sebi logistički vrlo zahtjevno, ali je i nezaboravno iskustvo kako za natjecatelje, tako i za pratitelje utrke. Očekuje se oko 500 natjecatelja iz više od trideset zemlja svijeta, a utrka na četiri kvarnerska otoka funkcionira i kao kvalifikacijski događaji za pristup “vrhunskom poligonu za testiranje čovjeka i stroja”: Africi i vrhunskom događaju serije Epic, The Absa Cape Epic.

 

Epic Series je globalni portfelj najuzbudljivijih, najnagrađivanijih i najspektakularnijih MTB etapnih utrka na kojima se biciklisti mogu okušati na svjetski poznatim biciklističkim stazama, otkrivati skrivene prirodne dragulje, ali i podijeliti vrhunsko iskustvo bicikliranja s nekim od najvećih imena u sportu. Osim 4 Islands MTB Croatia The Epic Series Races u svom portfelju ima: The Absa Cape Epic; The SPAR Swiss Epic; Andorra Epic, Reef to Reef i Cape to Cape utrke u Australiji, i FNB Wines2Whales u Oceaniji. Sve su te utrke jedinstvene, ali samo se jedna može pohvaliti time da biciklisti započinju utrku s palube plutajuće platforme. Oni od vas koji su već bili na jednom od ova 4 otoka znaju o kakvim se prirodnim ljepotama radi, a ostali će morati vjerovati na riječ i upotrijebiti malo mašte.

 

Jedna od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu

Ova je amaterska utrka posebna po tome što omogućuje zaljubljenicima u biciklizam da se rame uz rame utrkuju s najvećim profesionalcima tog sporta, a što je svakako nezaboravno iskustvo i vrijedna uspomena, budući da je moguće natjecati se u više kategorija, omogućeno je fer sudjelovanje natjecateljima različitih dobnih skupina.

– “Besprijekorna inicijativa domaćina, topla dobrodošlica od strane lokalnog stanovništva, ali i entuzijazam organizacijskog tima doveo nas je evo i do osmog izdanja ovog prestižnog sportskog događaja. Ponosni smo i sretni što možemo promovirati brdski biciklizam, ali i ljepote Kvarnera. Najveća su nam pohvala i ‘vjetar u leđa’ natjecatelji koji nam se vraćaju iz godine u godinu, a mi smo sad već opasno blizu zadanom cilju pozicioniranja 4 Islands MTB stage race kao jedne od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu” – rekao nam je organizator utrke, Tomislav Zobec.

– „Sportski i rekreativni programi su među ključnim elementima za izradu programa kojima se može produžiti turistička sezona te su među gostima sve traženiji sadržaj u destinaciji. A regija Kvarner i Hrvatska upravo zahvaljujući velikim i prestižnim manifestacijama svjetskog i europskog karaktera danas su prepoznate kao destinacije za aktivni turizam. Zato s velikim zadovoljstvom i ove godine Turistička zajednica PGŽ u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama nastavlja s podrškom ovome projektu koji ne samo da najavljuje, još jednu uspješnu turističku sezonu na Kvarneru, nego i promovira našu regiju kao destinaciju aktivnog, održivog i zdravog načina života.“ – rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ PGŽ.

 

Važno je naglasiti i da se svake godine očiste i pripreme staze na sva četiri otoka. Nakon utrke, u njima uživaju brojni šetači, trkači i biciklisti, a većina staza koje su bile ili su dio utrke, danas su dio turističke ponude otoka. 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime