Home Sport 12. Memorijalni kup „TONSA – STANIČIĆ“ u podvodnom ribolovu protekao u izvrsnom ozračju

12. Memorijalni kup „TONSA – STANIČIĆ“ u podvodnom ribolovu protekao u izvrsnom ozračju

0
12. Memorijalni kup „TONSA – STANIČIĆ“ u podvodnom ribolovu protekao u izvrsnom ozračju

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Vijenac na mirnoj morskoj površini za Tomicu i Sanjina

Samom odlasku natjecatelja na pošte s kojih su kretali u lov na ribu, prethodilo je u blizini punte Luna izuzetno emotivno polaganje vijenca u more u spomen na obojicu stradalih rapskih podvodnih ribolovaca. Vijenac je s izletničkog broda „Sardina“, koji je bio okružen plovilima svih natjecatelja, u more položio mlađi Tomislavov sin 14-godišnji Marin Tonsa koji u vrijeme očeve tragične smrti imao samo dvije godine. Nemoguće je riječima opisati silinu emocija koja se razlijegala plavetnom tišinom potpuno mirnoga mora, dok su minutom šutnje, svatko na svojoj brodici, sportaši, kolege podvodni ribolovci, svojim stradalim kolegama odavali počast.

Rab danas oglas

 

Povratak s ulovom

Točno prema predviđenoj satnici, negdje oko 15 sati, u rapsku luku, točnije na rivu podno Trga „sv. Kristofora“ (Varoša), jedna za drugom počele su pristizati ekipe natjecatelja, svaka sa svojim ulovom. Vaganje bogatog ulova ovih vrhunskih majstora podvodnog ribolova održano je nešto poslije 16 sati, uz prisutnost samih natjecatelja, ali i dijela preostalih rapskih gostiju, u velikom šatoru pod kojim se i te subote održavao prvi rapski OKTOBERFEST.

 

Nepobjedivi Gospić i Belamarić

I ovoga puta, zahvaljujući savršenom koktelu sreće, poznavanja terena, uz presudno iskustvo, psihofizičku pripremu i taktiku, premoćno je pobjedio par u kojem se nalazio bivši svjetski i prvak Hrvatske, a od prije mjesec dana i aktualni Euroafrički prvak Daniel Gospić, član „Škarpine“ iz Nerezina. Njegov je partner bio Vice Belamarić, član kluba „Pirke“ iz Tribunja. Osvojili su ukupno premoćnih 27.044 boda.

Drugo mjesto pripalo je, u odnosu na druge ekipe, s premoćno osvojenih 20.966 bodova, ekipi koju su činili višestruki reprezentativac Hrvatske Boris Reinić i Antonio Buratović, član kluba „Pelegrini“ s otoka Hvara.

Treće mjesto pripalo je također mješovitoj ekipi, koju su činili Dario Babić, član riječkog „Lubena“ i Joško Petrov, član KŠR iz Splita. Osvojili su ukupno 13.940 bodova, ali i nagradu za najvredniji ulov, zubaca teškog 2.352 grama.

Ono, na velikim natjecanjima, najnezahvalnije četvrto mjesto pripalo je rapskoj ekipi „Dolin“, koju su činili Sanjin Stojnšek i Marko Kac. Osvojili su ukupno 11.806 bodova.

 

Inače, kada spominjemo najvredniji nagrađeni ulov, treba spomenuti i onaj koji nije se nagrađivao, a pripadao je kategoriji najtežih. Takav je ulov ostvario Vice Belamarić čiji je ugor (grug) težio 13.266 grama, ili 13 kilograma i 266 grama. Inače, prema propozicijama na natjecanju se boduje količina ulovljene ribe, težina i vrsta. Bolji plasman postiže se lovom što više pojedinačnih vrsta ribe, a bodovi se dobivaju i za težinu, ali tu postoje limiti. Plemenita ili oborita riba boduje se prema jednoj skali, dok se kod landovine ili divljači, poput ugora, murine, raže ili goluba, boduju samo primjerci od dva i pol kilograma na više. Unatoč činjenici da je ugor omiljena riba na takmičenju u podvodnom ribolovu zbog jednostavnosti lova i veće kilaže, za ugora od dva i pol kilograma, dobit ćete isti broj bodova kao i za onog od trideset kilograma.

 

Nakon vaganja, u večernjim satima članovi ekipa, znači natjecatelji, njihovi „barkarijoli“ i članovi ŠRK „Dolina“ koji su organizirali ovo natjecanje okupili su se i veselo družili, uz dobro pripremljenu ribu u barbatskom restoranu „Leut“.

 

Za kraj valja spomenuti još jednu zanimljivost, ne računajući natjecatelje koji žive na Rabu, da su se na ovom natjecanju izuzetno dobro snašla i dva rapska zeta; Boris Reinić i Dario Babić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime