Home Vijesti Duh nevinosti i ljepote na fotografskom postavu izložbe “Sjećanja” Željka Jančića Zeca

Duh nevinosti i ljepote na fotografskom postavu izložbe “Sjećanja” Željka Jančića Zeca

0
Duh nevinosti i ljepote na fotografskom postavu izložbe “Sjećanja” Željka Jančića Zeca

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Inače, posjetitelje su već na ulazu u predvorje Kneževog dvora prizivale djevojčice u rapskoj narodnoj nošnji, a u kamenitom prolazu fotografije velikog formata, spretno postavljene na slikarske štafelaje, svojom su snagom same vukle u preostali dio galerijskog ambijenta. Dašak onih metropola koje će nakon Raba moći ugostiti ovu izložbu, sjajnim muziciranjem nekih od Jazz standarda donijele su nam Tamara Galović (vocal) i Julija Dumić za električnim klavirom pa je tako i glazbeni dio izložbe koja je tematski posvećena ženama, pripao ženama. 

Predgovor za katalog je napisao književnik i recenzent Krešimir Martin Butković koji je uz rapsku poetesu Maju Tomulić Kurelić i suautor stihova kojima su opjevane fotografije.

Rab danas oglas

Izuzetna mi je čast, rekao je Željko Jančić Zec, da ponovno izlažem na mojem rodnom otoku. Ovo je zapravo, kao što smo već čuli, pretpremijera jedne veće svjetske premijere koja će obuhvatiti i velike svjetske metropole poput Rima, Beča, New Yorka, a to što rapska publika prva može vidjeti fotografije, to meni doista mnogo znači. Ne nabrajajući ponaosob sve koji su prepoznali potrebu kvalitetnije prezentacije izložbe “Memories”, svoju je zahvalnost Željko Jančić Zec uputio svima koji su bili od pomoći pri njezinoj realizaciji, izrazivši pritom veliko zadovoljstvo posjećenošću samog otvaranja, uz nadu u da će ovakvi i slični kulturni događaji pomoći vratiti našem preko dva tisućljeća starom gradu onaj kulturni sjaj kojeg je oduvijek imao i kojeg svakako zaslužuje.

Glavni protagonist ovog postava fotografija, kako nam je to iz kataloške recenzije pročitao voditelj Mate Rukavina, jest duh nevinosti i ljepote. Djela su oslobođena tekstualnih elemenata te posjeduju lakoću i prozračnost koju doživljavamo npr. čitajući neku dobru knjigu. Iz fotografija izbija želja autora da nam da do znanja s koliko strasti on stvara svoju umjetnost. U svojim fotografijama daje prešutno priznanje koje je jače od svakog krika i od svakog urlika. Time ističe svoju ljubav i opsjednutost, priznanje ženi, značaj, i pokorava se njenoj sanzi, a njena snaga je zapravo njezina ljepota

Nadamo se da će ovu po mnogočemu posebnu izložbu fotografija velikog formata vidjeti što više i domaćih ljudi i gostiju otoka Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime