Home Vijesti Čaroban koncert i luđački jam session na drugom danu Rab Jazz Festivala

Čaroban koncert i luđački jam session na drugom danu Rab Jazz Festivala

0
Čaroban koncert i luđački jam session na drugom danu Rab Jazz Festivala

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Publika je oduševljena, a ta pozitivna energija prenosi se na bend. Bend odlično komunicira i s publikom, ali i između sebe. Vidi se da imaju kilometre iza sebe i brdo odsviranih nota. Osmijesi na licima potvrđuju da je mood obostran. Rapske kalete odjekuju vrhunskim jazzom. Spomenimo ”Birdlike” – Freddiea Hubbarda ili pak ”I’ll Remember April” Genea de Paula. Jazz standardi kojima je trio svojim uzbudljivim solo dionicama udahnuo novi život i osvježio divne uspomene proživljenih jazz dana iskusnim znalcima. Svira se hard bop. Dečki su nadahnuti publikom koja se tiska i na okolnim balkonima. Uživamo sluhom, ali i pogledom na razdragano mnoštvo. A onda ”So What” Miles Davisa, sjajan groove. Ekstaza je potpuna.

Vrsni glazbenici s majstorskom znalačkom podlogom oduševili su publiku

Drugi dan festivala Bruno Mičetić trio donosi malu zamku. Prodaje nam blues, a znamo da je blues osnova jazza. Genijalno. Joe Kaplowitz na orguljama. To je kao da imate Messija u svom nogometnom timu. Bend brzo ulazi u puni ”pogon”. Svaka odsvirana pjesma nudi svoj buket improvizacija i zadivljujućih sola, kako na gitari Mičetića tako i na bubnjevima Ratka Divjaka te Kaplowitza. Kaplowitz nas svojom svirkom vraća u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća kad su jazz scenom, u onim klupskim podrumima, žarila i palila poznata orguljaška trija. Publika je oduševljena, a ta pozitivna energija prenosi se na bend. Bend odlično komunicira i s publikom, ali i između sebe. Vidi se da imaju kilometre iza sebe i brdo odsviranih nota. Osmijesi na licima potvrđuju da je mood obostran. Rapske kalete odjekuju vrhunskim jazzom. Spomenimo ”Birdlike” – Freddiea Hubbarda ili pak ”I’ll Remember April” Genea de Paula. Jazz standardi kojima je trio svojim uzbudljivim solo dionicama udahnuo novi život i osvježio divne uspomene proživljenih jazz dana iskusnim znalcima. Svira se hard bop. Dečki su nadahnuti publikom koja se tiska i na okolnim balkonima. Uživamo sluhom, ali i pogledom na razdragano mnoštvo. A onda ”So What” Miles Davisa, sjajan groove. Ekstaza je potpuna. Dečki su skroz u koncertu. Izgubili su granice, probili ih i potpuno su u eteru. Slijede ”Lover Man”, pa ”Four On Six” Wes Montgomeryja, gitarista koji je uvelike utjecao na Mičetića. Otud i njegov snažan osjećaj za blues. Vrsni glazbenici s majstorskom znalačkom podlogom oduševili su publiku koja ih je ispratila dugotrajnim pljeskom.

Rab danas oglas

Rapski session traje do dugo u noć. Evo male crtice: dakle, svira se ”Georgia On My Mind”, ali se mijenjaju glazbala; Kaplowitz uzima bas gitaru, Bruno palice i bubnja, Ružić svira klavir, a pridružuje im se Livio Berak, pjevač grupe Divlje Jagode, ali sad u ulozi gitarista. Rošade se nastavljaju hokejaškim izmjenama; Bernobić je za klavirom, Ružić za bubnjevima, Berak na gitari, Kaplowitz na bas gitari, a ”Georgia” postaje ”Đurđa”.

Rab postaje, htio to ili ne, važnom pozicijom ljetne jazz scene

Slični prizor kojih pola sata kasnije. Publika ne odustaje. Znalački iščekuju nastup Zvjezdana Ružića i njegovog trija. Za one koji ne znaju Zvjezdan Ružić je poznati jazz klavirist, a njegov prvi samostalni album „The Knightingale Cabaret“, donio mu je nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe za nosač zvuka te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe za njegovo djelo “Moreška”, za koju je i osvojio prestižni kipić. Ružić sjeda za klavir, na bas gitari je Luka Veselinović, a na bubnjevima Adriano Bernobić. ”Moreška” zvuči predivno. Mnogima iz publike nepoznate pjesme ulaze direktno u srca. Poznato je da su Ružićeve skladbe pod snažnim utjecajem hrvatske narodne baštine. Band svira stvari s prvog samostalnog albuma, ali i posve nove koje još nemaju svoje ime. Ružić hrabro ulazi u materiju svojih glazbenih varijacija podižući koncert na viši nivo i darujući sebe razbijenim hermetizmom u svojim skladbama. Vrhunski klavirist, cijenjen u glazbenim krugovima, na diskretan način odgaja publiku i širi kapacitete poimanja jazza u višim sferama. Trio se vraća u ”sigurnu” luku s ”Bigot Land’‘ u kojoj se potvrđuje znalački pristup svakoj pjesmi, a ovdje dominiraju razrađeni aranžmani koji razvijaju dinamiku te dramatiku pjesme. Uigran bend, a samo takvi i mogu na festival – glazbenici strpljivo razvijaju izvedbu, nadopunjuju se, vode dijaloge te se upuštaju u kolektivne improvizacije. Maestralno sviraju ”Linđo” zanoseći publiku u poznatom ritmu pjesme. Opet slijedi oduševljenje kako nas novinara tako i jazz znalaca koji su se mahom našli na koncertu. Rab postaje, htio to ili ne, važnom pozicijom ljetne jazz scene. 

Jam session na Banovoj

Uigran bend, a samo takvi i mogu na festival – glazbenici strpljivo razvijaju izvedbu, nadopunjuju se, vode dijaloge te se upuštaju u kolektivne improvizacije. Maestralno sviraju ”Linđo” zanoseći publiku u poznatom ritmu pjesme. Opet slijedi oduševljenje kako nas novinara tako i jazz znalaca koji su se mahom našli na koncertu. Rab postaje, htio to ili ne, važnom pozicijom ljetne jazz scene.

Večeri nije kraj. Glazbenici se sele u Beach bar Banova Villa na jam session. Oba benda udružuju se u neobvezujućoj svirci, potičući jedne druge da daju sve od sebe u kreativnosti, provocirajući melodijskim linijama, ”razgovarajući” instrumentalno u glazbenim sekvencama zadirkujući jedni druge. Jazz kakav ne pamtimo godinama i koji nas podsjeća na šezdesete kad je tada mladi, a sad, nažalost, već pokojni Boško Petrović nakon koncerta znao napraviti i višesatni jam sassion s dvobojima truba, saksofona, vibrafona, basa, klavira. 

Rapski session traje do dugo u noć. Evo male crtice: dakle, svira se ”Georgia On My Mind”, ali se mijenjaju glazbala; Kaplowitz uzima bas gitaru, Bruno palice i bubnja, Ružić svira klavir, a pridružuje im se Livio Berak, pjevač grupe Divlje Jagode, ali sad u ulozi gitarista. Rošade se nastavljaju hokejaškim izmjenama; Bernobić je za klavirom, Ružić za bubnjevima, Berak na gitari, Kaplowitz na bas gitari, a ”Georgia” postaje ”Đurđa”.

To je to!. Ako je ovako bilo ludo sinoć, što tek slijedi u trećem, završnom danu festivala? Damjan Grbac Gipuja od 20 sati i poslastica večeri, miljenica Raba i anđeo jazz sevdaha Elma Burnić sa svojim triom od 21:45. Da se naježiš od same pomisli. Jazz apetiti rastu, opravdano!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime