Home Vijesti Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira

0
Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira

Foto: RabDanas

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, a ove se godine vodi pod egidom nuklearnog razoružavanja i neširenja nuklearnog naoružanja.

Danas je obilježen i vrhunac 100-dnevne kampanje WMD – We Must Disarm (Moramo se razoružati), pokrenute 13. lipnja, kojom su Ujedinjeni narodi željeli podići svijest o opasnostima i cijeni nuklearnog oružja. Tako su svaki dan objavljivali po jedan razlog zašto je nuklearno razoružanje od presudne važnosti.

Rab danas oglas

Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, namijenivši za njegovo obilježavanje treći utorak u rujnu. 20 godina poslije novom je rezolucijom za fiksni datum obilježavanja bio proglašen 21. rujna kao dan globalnog prekida neprijateljstava i nenasilja.

– Dok god to oružje postoji, nitko nije siguran. Poruka koju na Međunarodni dan mira upućujem svima je jednostavna – Moramo se razoružati! Moramo ostvariti mir! – rekao je u petak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nakon što je zazvonio Zvonom mira na svečanosti u sjedištu UN-a.

Zvono je dar japanskog parlamenta, a naziva ga se podsjetnikom na cijenu rata plaćenu ljudskim životima.

Nakon što je dugo obilježavan ponajprije deklarativno, unatrag nekoliko godina Međunarodni dan mira počeo je pokazivati konkretne rezultate.

Vijesti iz Afganistana potvrđuju da se ostvaruju najave afganistanske vojske i međunarodnih snaga da će tim povodom tijekom 24 sata obustaviti operacije protiv talibana.

– Dosad se stanje sasvim sigurno razlikuje od bilo kojeg normalnog dana u ovo doba godine. Incidenata gotovo nema – rekao je glavni savjetnik za sigurnost misije UN u Afganistanu (UNAMA), Nauludole Mataitini.

To je već treća godina u kojoj na Međunarodni dan mira traje primirje.

I u drugim nesigurnim područjima Međunarodni dan mira počeo je donositi konkretne rezultate u spašavanju života, pa je 2006. na taj dan dopremljena hrana u južni Sudan, a u zemljama poput DR Konga, Etiopije, Indije, Indonezije i Ugande cijepljen je velik broj djece protiv zaraznih bolesti. (hina/metro-portal)

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime