logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 08 Svibanj 2015 19:26

Raskoš rapskih maritimnih znanja i tehnologija

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Rabljani još uvijek ponosno ističu da žive na otoku s najviše malih brodogradilišta na cijelom Jadranu u kojima se grade tradicijske brodice i jahte po mjeri modernih nautičara. Da je tomu tako svjedoči i ovogodišnji, peti po Rab Nautic Passion, manifestacija koja se održava u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Raba i koja je ove godine okupila 5 rapskih brodograditelja, točnije brodograditeljskih obitelji s otoka Raba, a svi oni svoju prepoznatljivost grade na dugoj otočnoj brodograditeljskoj tradiciji.

Brodomehanika Brnabić na ovogodišnji je Rab Nautic Passion stigla sa svojim specifičnim poludeplasmancem „Sampa 740“, Brodogradnja Pičuljan izložila je svoj luksuzno opremljeni i svima dobro poznati "Eleven", Brodogradnja Zdravka Pičuljana za rapsku je rivu vezala "Fortunu 730", robusni osammetarski poludeplasmanac i pravi izdanak klasične rapske pasare, kakve su Pičuljani i sami nekada gradili. Obitelj Krstinić (Kvarner brodogradnja) izložila je svoje izvanredno radno i rekreativno plovilo „Kvarner 26“, dok je brodograditelj Petar Španjol (Brodogradnja Španjol) uz svoje je dvije raskošne „Gajete 770“ predstavio i izvanredno konstruiranog elegantnog guca „Puntim 590“ s jarbolom i latinskim jedrom (bez donjeg debla).

Posjetiteljima Rab Nautic Passiona najprije se obratio voditelj marketinga TZG Raba Luka Perčinić istaknuvši važnost ovakve manifestacije i u svjetlu suradnje s ovim priznatim rapskim poduzetnicima, brodograditeljskim inovatorima, ali i promicateljima rapske nautičke baštine. Predstavnik rapskih brodograditelja gospodin Ivan Krstinić pozdravio je najprije najstarije živuće rapske brodograditelje, a potom i sve sudionike ovogodišnje manifestacije istaknuvši vrijednost ovakvog načina predstavljanja njihovog rada ovdje u matičnoj luci. Zamjenik gradonačelnika Raba gospodin Denis Deželjin istaknuo je vrijednost ove manifestacije koja na najbolji način predstavlja svu raskoš maritimnih znanja i tehnologija temeljenih na dugoj graditeljskoj tradiciji otoka Raba, te je proglasio 5. Rab Nautic Passion otvorenim.

Hotelsko poduzeće Imperial također je dalo svoj gastronomski doprinos otvaranju ove manifestacije, pa smo tako uz užitak razgledavanja rapskih brodica mogli okusiti i bruskete s pastom od crnih maslina, povrćem, slanom ribom i pršutom, ali i uživati u ispijanju kvalitetnih vina.

Posjetitelje Rab Nautic Passiona podizanjem vesala u rapskoj luci pozdravili su i sjajni mladi rapski kajakaši Kajak kluba Rab '83.

Pročitano 5821 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1