logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1331
Petak, 02 Prosinac 2016 12:34

Večer matematike u SŠ Markantuna de Dominisa Rab - Matematički znanstveni izazovi

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Večer matematike u SŠ Markantuna de Dominisa Rab - Matematički znanstveni izazovi Foto: Ivica Hodak

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Sva događanja Večeri matematike organizira HMD (Hrvatsko matematičko društvo), a svaka škola prilagođava, nadopunjava i osmišljava vlastite aktivnosti.

Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab po drugi put organizira Večer matematike. Ove godine se organizira u sklopu eTwinning projekta Moja, a Tvoja - MaTeMaTika. Inicijatorica i voditeljica projekta (kao i Večeri matematike) u našoj školi je Aleksandra Brmbota, prof. mentor matematike. Nositelji projekta su učenici 2. g razreda uz pomoć: razrednika Darka Muže, prof. fizike te Lane Jurković, prof. biologije.

Za zagrijavanje točnim i brzim odgovorima do čokoladica

Na početku smo se okupili (učenici i profesori) u predvorju škole i zagrijali uz par logičkih pitalica. Najbrži i točni odgovori nagrađeni su prigodnim čokoladicama.

Pitanja je osmislio Darko Muža, prof. fizike i matematike, a cijeli uvodni dio je vodila i organizirala Lana Jurković, prof. biologije uz pomoć profesorice Marijane Dapčić i voditelja Mata Rukavine, učenika 3.g razreda.

1. pitanje: U kojoj kutiji je čokolada? (3 su kutije i na svakoj natpis kao na slici).  Napomena: Treba naglasiti da je samo jedna tvrdnja točna, a druge dvije lažne. Po tome učenici mogu zaključiti u kojoj kutiji je čokolada.

Odgovore smo pokupili na papirićima i nakon zadnjeg pitanja izvlačili dobitnika. Prvi točan odgovor koji je izvučen je bio od Ivana Guščića, ali kako nije znao obrazložiti rješenje dobio je samo utješnu nagradu. Drugi točan odgovor je dao Bruno Novotny i nakon obrazloženja svog odgovora dobio zlatnu čokoladu koja se skrivala u kutiji.

2. pitanje: Šestar i ravnalo koštaju ukupno 110 kuna. Šestar košta 100 kuna više nego ravnalo. Koliko košta ravnalo? Čokoladnim djedom mrazom je nagrađen Marin Frankić.

3. pitanje: 5 strojeva proizvede 5 boca za 5 minuta. Za koliko vremena 100 strojeva proizvede 100 boca? Za točan odgovor je nagrađen Luka Renić.

4. pitanje: Dio površine jezera prekriven je lopočima. Svaki se dan ta površina udvostruči. Ako je 48 dana potrebno da lopoči prekriju čitavo jezero, koliko je dana potrebno da prekriju pola jezera? Za najbrži odgovor nagrađena je Lea Vidas.

Nakon uvodnog dijela učenici i profesori rasporedili su se po radionicama:

I. Rubikova kocka (voditelji: Kristofor Gulić i Marin Frankić) - oko 15 sudionika
Učile su se tajne svladavanja slaganja boja na kocki.

II. Sudoku (voditeljice: Sara Brmbota i Margarita Fafanđel) - oko 15 sudionika
Učile su se tehnike rješavanja sudokua.

III. Pravcem do pahulje (voditelj: pedagog Zoran Antunović) - oko 20 sudionika
Tehnikom string arta su se izrađivale čestitke (slike) za Božić - šivanjem po unaprijed zadanoj shemi, tj definiranim rupicama koje se povezuju koncem.

IV. Origami (voditelj: Bruno Kanižaj, uz pomoć Aleksandra Kocića) - preko 30 sudionika
Tehnikom presavijanja papira izrađivala su se geometrijska tijela, Sierpinski piramida te božićni ukrasi.

V. Parabole oko nas - radionica Geogebre (voditeljica: Martina Novotny) - 12 sudionika
GeoGebra (GGB) je program dinamične matematike koji povezuje interaktivnu geometriju, algebru, tablice, grafove, analizu i statistiku. Učenici su fotografije na kojima su uočili oblik parabole učitali u GGB i pokušali pronaći jednadžbu parabole koja najbolje opisuje danu krivulju.

Ovu manifestaciju su budnim okom kamere pratili učenici 2. g razreda: Lorena Šćerbe, Antonio Šajbić i Andro Bišić. Što su sve snimili, fotografirali i koga intervjuirali uskoro ćemo saznati na facebook stranici naše škole. 

Svi koji su aktivno sudjelovali u radionicama nagrađeni su slatkim poklončićima.

Ovogodišnja Večeri matematike, zajedno s profesorima, okupila je oko 100 sudionika. Nadamo se da je cilj ove manifestacije, popularizacija matematike te poticaj učenika za nastavak matematičkog obrazovanja, bar djelomično ostvaren.

Pročitano 3027 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1