Home Vijesti U izgradnju vodnokomunalne infrastrukture na Rabu do 2023. planira se investirati 252 milijuna kuna

U izgradnju vodnokomunalne infrastrukture na Rabu do 2023. planira se investirati 252 milijuna kuna

0
U izgradnju vodnokomunalne infrastrukture na Rabu do 2023. planira se investirati 252 milijuna kuna

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Vodoopskrba{/gallery}

Predviđena je gradnja 49,6 kilometara novih kanalizacijskih cjevovoda i 11 kanalizacijskih crpnih stanica, kao i 6 kilometara tlačnih cjevovoda. Spomenuti su i potrebni značajni zahvati – primjerice rekonstrukcija na 11,2 kilometara postojeće kanalizacije i 3 postojeće crpne stanice pa sve do rekonstrukcije 2,2 kilometra dovodnog cjevovoda kopno – Rab, čime bi se podigla sigurnost vodoopskrbe na otoku Rabu.

Rab danas oglas

Prezentaciju Studije, o kojoj je uvodno govorio dobar poznavatelj komunalne problematike na otoku, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, održali su u ime zajednice izrađivača Josip Jozić iz tvrtke WYG savjetovanje d.o.o. Zagreb i u ime TEH PROJEKT KEMO d.o.o., Rijeka, dipl. ing. Zoran Golob, dok je dodatna pojašnjenja pri kraju prezentacije, u ime Hrvatskih voda VGO Rijeka, dao dipl. ing. Davor Kalčić. Prezentaciji su pored predstavnika Hrvatskih voda, Grada Raba i izrađivača Studije izvodljivosti iz redova Zajednice ponuditelja, prisustvovali i predstavnici komunalnog društva Vrelo d.o.o., pročelnici UO te dio vijećnika Gradskog vijeća. Nakon prezentacije u Rabu ista je, nešto kasnije, obavljena i u prostorijama Općine Lopar. 

Ovom su Studijom, kako su na početku navela sva tri prezerntera, sagledane tehničke varijante dogradnje sustava javne odvodnje te analizirana njezina isplativost i opravdanost s obzirom na investicijske troškove, troškove pogona i održavanja, kao i na efekte u poboljšanju kvalitete pružanja vodnih usluga te u očuvanju i zaštiti mora za kupanje,izvorišta pitke vode i stanje okoliša u cjelini.

Riječ je, naglasili su, o temeljnom dokumentu potrebnom za prijavu projekta izgradnje i rekonstrukcije sustava javne odvodnje te dijela vodoopskrbe za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Sredstvima fondova EU, ovaj bi se značajan zahvat na Rabu – ako se sve napravi kako treba i na vrijeme – mogao sufinancirati sa značajnih 70%.

Sagledane tehničke varijante ukazuju na opravdano ulaganje u izgradnju sustava odvodnje s ciljem postizanja maksimalne pokrivenosti sustavom odvodnje u svim naseljima na otoku. Projektom se, naime, predviđa izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Loparu, manja dogradnja istoga u Supetarskoj Dragi, te rekonstrukcija uređaja u Rabu zbog potrebe njegova podizanja na viši stupanj pročišćavanja. Predviđeno je da se uređaji, zajedno s pripadajućim sustavima u Loparu i Supetarskoj Dragi, izgrade do kraja 2023. godine, dok bi se onaj u Rabu trebao dovršiti do 31. prosinca 2020. godine.

 

Jačanje sigurnosti vodoopskrbe na otoku Rabu

Projektom se predviđa izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Loparu, manja dogradnja istoga u Supetarskoj Dragi, te rekonstrukcija uređaja u Rabu zbog potrebe njegovog podizanja na viši stupanj pročišćavanja. Predviđeno je da se uređaji, zajedno s pripadajućim sustavima u Loparu i Supetarskoj Dragi, izgrade do kraja 2023. godine, dok bi se onaj u Rabu trebao dovršiti do 31. prosinca 2020. godine.

Za postizanje željene pokrivenosti, naglašeno je, predviđena je gradnja 49,6 kilometara novih kanalizacijskih cjevovoda i 11 kanalizacijskih crpnih stanica, kao i 6 kilometara tlačnih cjevovoda. Spomenuti su i potrebni značajni zahvati – primjerice rekonstrukcija na 11,2 kilometara postojeće kanalizacije i 3 postojeće crpne stanice pa sve do rekonstrukcije 2,2 kilometra dovodnog cjevovoda kopno – Rab, čime bi se podigla sigurnost vodoopskrbe na otoku Rabu.

Procijenjena vrijednost ovih ulaganja iznosi oko 252 milijuna kuna uz napomenu da uz ovo treba predvidjeti i sredstva za nabavu opreme za stručni nadzor, upravljanje projektom te vidljivost i promociju.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić zahvalio se na stručnoj i sveobuhvatnoj prezentaciji ovog za cijeli otok više nego značajnog Projekta, a u jednom je trenutku od prezentera zatražio da ponovno puste slajd na kojem su prikazani troškovi, posebno oni koji se dijele na Grad Rab i na Općinu Lopar, naglasivši da se u njihovom razdvajnju i određivanju ne bi trebalo sve bazirati na broju stanovnika jedne i druge lokalne samouprave.

70-postotno sufinanciranje iz sredstava EU fondova

U ime Hrvatskih voda, VGO Rijeka, dipl. ing. Davor Kalčić pojasnio je potrebu pridržavanja zadanih rokova kako bi se sa zgotovljenom projektnom dokumentacijom moglo aplicirati na sredstva fondova EU, koja će ovaj značajan zahvat na Rabu – ako se sve napravi kako treba i na vrijeme – sufinancirati sa značajnih 70%.

I on je, između ostalog naglasio – kao i prije njega dipl. ing Josip Jozić – budući je otok jedinstveno područje, da se u ovom projektu dvije komunalne tvrtke na Rabu ujedine i zajednički nastupaju.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime